Srijeda, 28 veljače, 2024

Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Matematički je jasno da ‘trojka’ ne može smijeniti ministre SNSD-a, dok Milorad Dodik i SNSD to mogu učiniti ‘trojkinim’ ministrima.

Državna parlamentarka SNSD-a Sanja Vulić je najavila da će njena stranka inicirati smjenu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP).

Inicijativu za smjenu Heleza je najavila u izjavi za Srnu te je tom prilikom istakla nezadovoljstvo Trojkom (SDP, NiP, NS) kao SNSD-ovim koalicionim partnerom.

I teško je očekivati da će ova smjena dobiti potrebnu većinu, ali pokazuje drugu stranu medalje i slabost ‘trojke’ koja u zakonodavnoj vlasti nije tako komotna kao SNSD ili HDZ BiH.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Jer, prema Zakonu o Vijeću ministara, proceduru za postupak smjene može pokrenuti predsjedavajući Vijeća ministara, ali je neophodno da tu odluku potvrdi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Za potvrdu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine potrebno je, dakle, da prijedlog o smjeni bude usvojen i u Zastupničkom domu i u Domu naroda, a u kojem komotnu poziciju ima SNSD sa četiri delegate, pa je jasno odavno da naprimjer ne može biti smijenjen Staša Košarac, a što traže zastupnici Predstavničkog doma PSBiH.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Jer, jasno je onda da bi za smjenu Košarca bila neophodna podrška njegove matične stranke, a što se neće desiti.

Trojka, pak, ima u Domu naroda samo jednog delegata Kemala Ademovića (NIP), dok su ostala četiri delegata iz opozicionih stranaka i to Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, te Dženan Đonlagić iz DF-a i Džemal Smajić iz Stranke za BiH.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Matematički je jasno da ‘trojka’ ne može smijeniti ministre SNSD-a, dok Milorad Dodik i SNSD to mogu učiniti ‘trojkinim’ ministrima. Ovo je još jedan od dokaza da brzo formiranje Vijeća ministara BiH nije jedino što je važno prilikom uspostave vlasti, piše NAP.ba.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas