Nedjelja, 21 travnja, 2024

Bulent Arinc posjetio mezar Alije Izetbegovića

Preporučeno

Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc posjetio je jutros mezar prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

12345Ugledni gost proučio je Fatihu i položio je vijence na spomen-obilježje šehidima Bosne i Hercegovine i predsjednika Izetbegovića, koji je iznimno poštovan u Turskoj i poznat po imenom ”Bilge Kral” ili ”Kralj mudrosti”.

Arinc je na mezarju Kovači kazao je da je Alija Izetbegović bio veliki lider koji je, predvodeći svoj narod, posebnu požrtvovanost pokazao u ratu.

Naglasio je kako se Izetbegović borio kako njegov narod ne bi bio podređen na ovim prostorima.

”Trudio se da ojača jedinstvo među narodom. Mi Turci volimo Izetbegovića i nazivamo ga ”Bilge Kral” (”Kralj mudrosti”). On je zahvaljujući svojoj mudrosti i naobrazbi uspješno vodio svoj narod, iako je prošao kroz težak period. Ja sam imao priliku kao predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske da posjetim Izetbegovića u njegovom domu. On je imao lijepo mišljenje o Turskoj i jako ju je volio. Poštovao je i uvijek isticao pomoć i podršku Turske Bosni i Hercegovini”, rekao je Arinc.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

Dodao je kako se nada da će BiH nastaviti ići putem napretka i jedinstva, te da će očuvati jedinstvo za kojeg se borio Izetbegović. I to, dodao je, ne samo izetbegović već borci Armije BiH koji danas leže u mezarijima diljem BiH.

”Ovdje je upisana hisotorija”, kazao je Arinc na mezarju Kovači.

Arinc će se danas sastati sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

Također, zamjenik turskog premijera će danas, u pratnji predsjednika Upravnog odbora i generalnog direktora agencije Anadolija Kemala Ozrurka, koji se također nalazi u posjeti BiH, posjetiti Regionalnu direkciju agencije Anadolija za Balkan.

Tom prilikom Arinc će biti gost uredničkog deska agencije Anadolija, te pokrenuti novi sistem distribucije vijesti (HAS) u agenciji Anadolija.  Isto tako, zamjenik turskog premijera će posjetiti i Kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

Visoki dužnosnik jučer je u Zenici poručio da su ”cjelovitost i integritet BiH najvažniji za Tursku”, te da „Turska se zanima za Balkan jer imamo zajedničku historiju dugu 400 godina“.

Arinc je jučer posjetio Visoko gdje se sastao sa Amrom Babić, prvom pokrivenom načelnicom u Evropi. Također, boravio je u Zenici, gdje je održao predavanje na Univerzitetu u Zenici. Obišao je Odsjek turskog jezika na Univerzitetu Zenica, te LOT kuću. Susreo se i sa oboljelom devetogodišnjom Aminom Dilaver, djevojčicom kojoj je hitno potrebna operacija arterija u glavi. Operacija će biti obavljena na Klinici „Acibadem“ u Istanbulu.

Arinc će danas završiti posjetu Bosni i Hercegovini.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula...

Još vijesti za vas