Subota, 2 ožujka, 2024

Burek na Baščaršiji 20, porcija sarme 12 KM: Obrok u restoranu većini građana je luksuz

Preporučeno

Odlazak u restorane i hotele, pa čak i u aščinice koje su nekad pravljene za običnu raju, bit će uskoro za mnoge samo pusta želja. Dovoljno je spomenuti da je porcija punjenih paprika ili sarmi u nekim aščinicama 12 maraka.

Rastom cijena osnovnih životnih namirnica lančano su porasle i cijene ugostiteljskih usluga te je samim tim za mnoge postalo luksuz jesti bilo gdje osim u kući.

Iako su trgovci pristali na zamrzavanje cijena određenih prehrambenih proizvoda u BiH, ipak se to ne osjeti na cijenama hrane i pića u restoranima, hotelima, buregdžinicama, aščinicama…

Kako za Oslobođenje kaže Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS-a, ako se uzme u obzir konstantan rast cijena, približavamo se Zapadu. Odlazak u restorane i hotele, pa čak i u aščinice koje su nekad pravljene za običnu raju, bit će uskoro za mnoge samo pusta želja. Dovoljno je spomenuti da je porcija punjenih paprika ili sarmi u nekim aščinicama 12 maraka.

– Moto Zapada je da svako jelo i piće vani nije potreba, nego luksuz, a izgleda da je tako i kod nas, da smo sve bliže tome da ćemo se tek možda ponekad luksuzirati, odnosno jesti u restoranu, hotelu, buregdžinici… Ovaj trend će se posebno odraziti u Sarajevu, Mostaru i ostalim turističkim gradovima. Dovoljno je već sad spomenuti da je burek na Baščaršiji dvadesetak maraka kilogram, a za ostalo da ne govorim, kaže Pašić i dodaje da se, kad je riječ o ovoj temi, ne može ništa posebno uraditi jer ugostitelji imaju pravo na slobodno formiranje cijena na tržištu.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

Dođe kriza, nema gostiju i onda su svi nervozni i svi su im krivi. Zato je sistem kriv, ističe Hadžić

– Jedino čemu se možemo nadati je da će se javiti neki razumni ugostitelji, koji će sniziti cijene i na taj način pokušati dobiti klijente. Nažalost, trenutna situacija je takva, pa ako prođe, prođe – neka plaća ko ima para, ističe on.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014. godine

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, dijeli Pašićevo mišljenje da je ručak vani itekako luksuz, jer u oblasti regulisanja cijena niko ništa ne radi.

– Uvijek za primjer uzimam susjednu Crnu Goru. Prije godinu i nešto je država donijela odluku o ukidanju PDV-a za osnovne namirnice, akcize na gorivo, da pomogne građanima. Doduše, poslije toga je smanjila stopu poreza i zamrznula određene cijene, a mi ništa nismo i nećemo da učinimo. Ovi ovdje koji vladaju neće da smanje akcize na neke artikle, posebno na gorivo, jer je njima bitno da imaju dovoljno budžeta da mogu komotno da žive i troše, govori Hadžić i podvlači da je sve manje gostiju, ali i domaćih koji se hrane vani.

Upravo se čita:  U Sarajevu skladišteno 21,5 tona zdravstveno neispravnih sjemenki bundeve iz Ukrajine

– No, neće na ovome stati. Sva ova dešavanja od Ukrajine pa do Gaze će se odraziti na čitav svijet, a i na nas. Kretanja će biti manja, potrošnja također, najavljuju se poskupljenja struje. Jedno za drugim će ići, a sve plaćaju obični građani. Nažalost, kakvi smo i šta nam se dešava, vjerujte da smo zaslužili jer ne želimo ništa da promijenimo, tvrdi on.

Naglašava da bolje zemlje i komotnije od BiH, u kojoj se dobro živi bez rada i truda, nema na svijetu.

– Još se može dobro i solidno živjeti. Kriza jeste u ugostiteljstvu, ali je to do sistema. Vlast je dozvolila da se puno ugostiteljskih objekata napravi, više nego što je potrebno. Nekada se tačno znalo u kojoj ulici koja djelatnost može opstati, objašnjava on.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas