Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Carinici otkrili šta se najčešće pokušava prošvercati u Hrvatsku, prosječna kazna 1.500 eura

Preporučeno

U Carinskoj upravi objašnjavaju da sva roba koja se unosi/provozi/iznosi u Republiku Hrvatsku, a time i Evropsku uniju, iz trećih zemalja podliježe mjerama carinskog nadzora.

Čak 4.708 prekršajnih naloga ispisali su hrvatski carinici na graničnim prijelazima s trećim zemljama – BiH, Srbijom i Crnom Gorom, u prvih šest mjeseci ove godine. U novcu, to je ukupno 7.083.244 eura izrečenih kazni.

U odnosu na prošlu godinu, broj ispisanih naloga povećao se za 2 posto. U prvih šest mjeseci prošle godine izadano ih je 4599.

“Prosječni iznos izrečenih novčanih kazni u promatranom razdoblju za 2023. i 2022. godine iznosio je 1500 eura, a koji se odnosi na carinske prekršaje otkrivene u carinskom nadzoru u prekograničnom putničkom prometu”, odgovaraju za večernji.hr iz Carinske uprave.

A izlistali su i što se najviše švercalo. Odnosno, pokušavalo.

“Provodeći mjere carinskog nadzora, u prvih šest mjeseci 2023., ukupno oduzeto sljedeće vrste robe, a čiji je promet ograničen ili zabranjen: 4594,10 litara alkohola i alkoholnih pića te 6814,45 litara vina; 9194,86 kg mesa i mesnih prerađevina; 1904,05 litara masti i ulja životinjskog podrijetla; 5846,60 kg mliječnih proizvoda; 7770,91 kg voća i povrća te 973,17 kg meda. Isto tako, oduzeto je i više od 1,3 milijuna eura, više od 6 milijuna cigareta, 15 tona duhana, 105 kg i 220 litara različitih herbicidnih pripravaka, te je u 102 slučaja otkriven i spriječen nezakoniti ulazak za 559 osoba.”

Upravo se čita:  Usred juna: Pao snijeg u junu, Slovenci prave snješke bijeliće

U Carinskoj upravi objašnjavaju da sva roba koja se unosi/provozi/iznosi u Republiku Hrvatsku, a time i Evropsku uniju, iz trećih zemalja podliježe mjerama carinskog nadzora.

“Ne prijava carinskoj službi robe čija vrijednost ili količina prelazi dopuštena ograničenja i oslobođenja, ili pokušaj unosa robe na skriveni način, odnosno robe čiji je unos zabranjen ili ograničen, kažnjiv je novčanom kaznom uz mogućnost oduzimanja robe. Stoga, svaki putnik ili prijevoznik robe dužan je carinskoj službi prijaviti sve stvari, robu i novčana sredstva koja prenosi, odnosno uvozi”, upozoravaju.

Upravo se čita:  Dijete se otrovalo Čokolinom kupljenim u Konzumu: Rok trajanja istekao mu je prije tri mjeseca!

Šta ne smije preko granice?

Također, carinska tijela provode kontrole na granicama Unije kako bi proveli mnoge različite zahtjeve koji proizlaze iz necarinskog zakonodavstva. Ovi zahtjevi poznati su kao “zabrane i ograničenja”. Stoga, posebnu pozornost treba posvetiti obveznoj prijavi robe čiji je unos zabranjen ili ograničen, kao što su: namirnice (meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi), biljke i biljni proizvodi, lijekovi, kućni ljubimci, oružje, kulturna dobra, gotovina (gotov novac ili druga novčana sredstva).

Kazne nisu male

“Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je kazna za fizičku osobu u iznosu od 265,45 EUR (2.000,00 kn) do 6.636,14 EUR (50.0000,00 kn). Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba Unije bez dozvole carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 398,17 EUR (3.000,00 kn) do 13.272,28 EUR (100.000,00 kn)”, kažu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas