Nedjelja, 1 listopada, 2023

Carinici za tri dana zadržali čak 90.000 neprijavljenih deviza

Preporučeno

SRBIJA – Carinici su za svega tri dana, u saradnji sa policijom, na graničnim prelazima Batrovci i Gradina, otkrili i spriječili nekoliko pokušaja prenosa neprijavljenih deviza preko granice u protivvrednosti od 90.000 eura.

Najveći iznos neprijavljenih deviza, čak 46.600 švajcarskih franaka, carinici su otkrili u noći između subote i nedelje na ulazu graničnog prelaza Batrovci tokom kontrole ”land rovera” švajcarskih registarskih oznaka.

Tim automobilom su putovala dvojica putnika iz Švajcarske ka Kosovu, a službenicima na prelazu su rekli da kod sebe imaju samo dozvoljeni iznos koji ne podleže obaveznom prijavljivanju.

Međutim, detaljnom kontrolom vozila utvrđeno je da se pored dozvoljene sume koju je svako od putnika imao kod sebe, u kaseti ispred suvozačevog sedišta nalazi i servisna knjižica puna neprijavljenih deviza. U njoj se nalazilo još 50.000 švajcarskih franaka koje vozač, koji se izjasnio kao vlasnik novca, nije pomenuo.

Upravo se čita:  Šta je zapravo bio cilj napada na Kosovu? "Tamo su već pripremili rovove, infrastrukturu i naoružanje"

Suvozač je kod sebe imao 7.600 franaka, što je iznos koji ne prelazi limit, te mu je odmah vraćen, dok je vozač ukupno kod sebe imao 53.600 švajcarskih franaka, pa mu je vraćena protivvrijednost od 10.000 eura, a ostatak od 46.600 franaka je zadržan zbog neprijave.

Na Batrovcima je i danas zabiljeležen devizni prekršaj od gotovo 13.000 eura, kada su carinici neprijavljeni novac, 10.000 švajcarskih franaka i gotovo 3.000 eura, otkrili u naslonu suvozačkog sjedišta i torbici koja se nalazila u gepeku.

Upravo se čita:  Radoičić priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova: Lično sam sve pripremio

Kao vlasnik novca prijavio se vozač, 37-godišnji strani državljanin koji se Njemačke sa dvoje saputnika uputio ka Turskoj.

Slična situacija dogodila se i 28. januara 2023. godine na izlazu prelaza Gradina. Naime, 29-godišnji par državljana Poljske zaputio se ka Turskoj, a kada je na red za redovnu kontrolu došao njihov automobil ”BMW” poljskih registarskih oznaka, izjavili su da nemaju ništa da prijave.

Upravo se čita:  "Ima posla, ali izgleda nema zainteresovanih": Pekar očajan, nudi platu od dvije hiljade KM, ali nikako da nađe pravog radnika

Ubrzo je tokom detaljne kontrole otkriveno da putnica u ličnoj torbici nosi neprijavljenih 50.000 eura, pa nakon što im je vraćeno po 10.000 eura koje nisu bili u obavezi da prijave, ostatak od 30.000 je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Podsjećamo putnike da su u obavezi da na granici prijave svaki iznos veći od 10.000 eura, nezavisno od toga da li ga nose uz sebe ili su ga stavili u lične torbice, prtljag ili u neku od pregrada u automobilu.

Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo