Utorak, 25 lipnja, 2024

Cavusoglu o susretu s Dodikom: Voljeli ga ili ne on je član Predsjedništva BiH

Autor:Patria

Preporučeno

“Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova…”

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu na današnjoj press konferenciji koju je održao sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković kazao je da se odnosi između Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima.

“Na sastanku smo razgovarali kako o našim bilateralnim odnosima tako i o regionalnim i drugim pitanjima. Veoma je važno istaknuti da su odnosi između naših odnosa sveobuhvatni i veoma produktivni u svim pitanjima. Ove godine se obilježava i 30 godina od zasnivanja diplomatskih odnosa između naših zemalja”, rekao je Cavusoglu.

Upravo se čita:  Sankcioniranim firmama 'povezanim s porodicom Dodik' prijete raskidi ugovora

Saradnja se, kako ističe, razvija kako u političkom tako i u vojnom smislu.

“Nastavljamo razvijati saradnju u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. U 2021. godini, ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo”, ističe šef turske diplomatije.

Pojasnio je kako turske kompanije ulažu značajan novac u Bosnu i Hercegovinu.

“Turske kompanije i institucije mnogo ulažu u BiH i veoma su prisutne ovdje. Danas smo razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku naglasiti važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti”, rekao je Cavusoglu.

Upravo se čita:  Erdoganova poruka Izetbegoviću: Turska će se odlučno suprotstaviti bilo kakvom pokušaju separatizma

Cavusoglu se osvrnuo i na odnos Turske prema Miloradu Dodiku.

“Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je entitet RS donio, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan s kim god razgovore obavljamo”, poručio je Cavusoglu.

Upravo se čita:  Počelo gašenje računa firmama sa američke “crne liste”

Nakon toga osvrnuo se i na ponovno pokretanje inicijativa o održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i tzv. predstavnici naroda u BiH.

“Mi smo i tokom sastanka koji smo održali s Dodikom nedvosmisleno prenijeli naše poruke. Rekao sam da će Turska podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji. Tokom jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu sam također veoma jasno rekao da ćemo podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH”, zaključio je Mevlut Cavusoglu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas