Petak, 24 svibnja, 2024

Četiri firme iz BiH stavljene na američku listu crnu, razlog je u sva četiri slučaja isti

Preporučeno

Stepen korumpiranosti Dodikove porodice, dodaju, takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS.

Od 2021. godine, Dodik je povećao angažman svoga sina, Igora Dodika (Igor), i kćerke, Gorice Dodik (Gorica) u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH, stoji u pojašnjenju američkog Ministarstva finansija o stavljanju četiri firme iz BiH u vlasništvu porodice Dodik, te kćerke i sina predsjednika RS na “crnu listu”.

Stepen korumpiranosti Dodikove porodice, dodaju, takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS. To je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS.

Upravo se čita:  Saharski pijesak u BiH dolazi početkom naredne sedmice

“Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima”.

Dodikova kći, Gorica, uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu.

OFAC sankcioniše Igora u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

Upravo se čita:  Krajnji rok za isplatu 30. juni: Koliko je privrednika pomoglo radnicima sa 2.520 KM?

OFAC sankcioniše Goricu prema Izvršnoj uredbi 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

Kompanije sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) predstavljaju skup subjekata koji posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje. Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

Upravo se čita:  Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti "crveno nebo iznad BiH"

OFAC sankcioniše Global Liberty jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora i Gorice.

OFAC sankcioniše Agro voće i Agape zbog toga što su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Gorice.

OFAC sankcioniše Fruit Eco jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas