Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Cijela BiH u narandžastom: Sladić najavio (nenormalan) oktobarski dan…!

Upozorenje za vjetar je na snazi od jučer do 21.10.2023. i to do 12 sati. Upozorenje za padavine se odnosi na subotu 21.10.2023. Intenzivnije padavine u drugom dijelu dana i tokom noći.

Preporučeno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na sjeveru Hercegovine.

Tokom dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi su najizgledniji na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Mogući su i olujni udari juga. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C.

U Sarajeva umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°C.

U cijeloj BiH je na snazi narandžasto upozorenje. Ovaj meteoalarm je upaljen zbog jakog južnog i jugozapadnog vjetra, povremeno sa olujnim udarima i zbog obilnijih padavine.

Vjetar se očekuje širom zemlje, a padavine u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

Upozorenje za vjetar je na snazi od jučer do 21.10.2023. i to do 12 sati. Upozorenje za padavine se odnosi na subotu 21.10.2023. Intenzivnije padavine u drugom dijelu dana i tokom noći.

– Udari vjetra između 50 i 80, a u višim područjima do 90 km/h. Očekivana količina padavina u navedenim područjima između 40 i 80, lokalno na sjeverozapadu Hercegovine do 100 l/m2. Moguća je pojava urbanih i bujičnih poplava.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija): Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

“Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, navode iz FHMZ-a.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

U subotu se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavina u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. U prvom dijelu dana povemeno su mogući jaki do olujni udari juga. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, a dnevna od 15 do 21, na jugu i sjeveru zemlje do 24 °C.

Drugog dana vikenda prognozirano je umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Jači pljusak praćen grmljavinom je moguć poslije podne na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveru Bosne do 24 °C, navode iz FHMZ-a.

Upravo se čita:  Ministar finansija BiH o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

O tome kakvo nas vrijeme očekuje, noćas se oglasio i poznati bh. meteorilog Nedim Sladić.

“Vojvodina lokalno do 33 °C, sjeveroistočna Bosna do 31 °C u petak, 20. oktobra 2023”, prognozirao je Sladić te za noć koja je iza nas naveo da je “nenormalno topla”, a za dan koji je pred nama (petak, op. pr) istakao da je “još manje normalno topao oktobarski dan”.

– Pardon, vruć oktobarski dan pun olujne južine!, zaključio je Sladić u svojoj objavi uz grafikon sa prognoziranim dnevnim temperaturama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo