Petak, 1 ožujka, 2024

Cijene hrane u BiH previsoke, građani očajni

Preporučeno

Prosječna bh porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku hrane ostane u šoku. Neshvatljivo je kako je hrana kod nas toliko skupa imajući u vidu standard i mjesečna primanja radnika. Prema istraživanjima BiH je najsiromašnija zemlja u Evropi, broj nezaposlenih se približava broju zaposlenih, penzioneri i mnogi radnici preživljavaju na minimalcu, ali bez obzira na to građani za hranu i bezalkoholna pića izdvajaju više nego u mnogi zemljama koje su članice Evropske Unije.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema posljednjim statističkim podacima ukupan broj nezaposlenih u BiH je iznosio 547.300 osoba, što je za dva procenta više nego u istom razdoblju prošle godine, a stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 44,5 odsto, što je daleko najviše u Evropi. Samo za godinu dana 10.946 građana je ostalo bez posla i izvora egzistencije, a najviše se smanjio broj zaposlenih u privatnom sektoru. Najveći broj otpuštenih radnika je u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

U situaciji kada je broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen cijene hrane u BiH iznose 76 odsto prosjeka u Evropskoj uniji, a da se one sve više približavaju evropskim pokazuje i podatak da je hrana kod nas čak i skuplja nego u pojedinim članicama EU.

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda Eurostata, građani BiH za hranu i bezalkoholna pića prošle godine trebali su izdvojiti 76 odsto prosjeka EU, isto kao i građani Crne Gore, a više nego stanovnici Srbije i Makedonije.

Koliko je život u BiH skup najbolje pokazuje podatak da su cijene hrane i bezalkoholnog pića više nego u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj koje su članice EU.

Upravo se čita:  Nedim Sladić najavljuje: Neće nas samo toplo vrijeme "pogoditi" za Dan nezavisnosti

Gledano pojedinačno, cijene hljeba i žitarica u BiH iznose 73 odsto prosjeka EU, mesa 69 odsto, dok cijene mlijeka, sira i jaja iznose 78 odsto prosjeka EU. Kilogram mrkve u našim prodavnicama dvostruko je skuplji nego u Briselu, a cijena jaja (10 komada) za 40 feninga je viša nego u Rimu.

Podsjetimo da je sindikalna majska potrošačka korpa iznosila 1.809 KM, a prosječna majska neto plata od 796 KM pokrivala ju je sa svega 44 odsto, saopšteno je nedavno iz Saveza sindikata Republike Srpske. Porodice u Srpskoj u maju su morale za kupovinu prehrambenih proizvoda da izdvoje 705 KM, za stanovanje i komunalne usluge 510 KM, za prevoz 195 KM, odijevanje 138 KM, tekuće održavanje domaćinstva 104 KM, obrazovanje 80 KM, te higijenu i zdravstenu njegu 56 KM.
Pored svega spomenutog, napomenimo da je BiH, prema istraživanju Eurostata, i najsiromašnija zemlja u Evropi. Istraživanje se odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Upravo se čita:  Izviđački avion leti iznad BiH: Osmatra region?

Od zemalja regiona, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od evropskog prosjeka ili 70 posto ispod evropskog prosjeka. Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 posto evropskog prosjeka.

(6yka)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

Aplikacija za direktnu razmjenu poruka Viber dodala je novu opcije organizacije chata pod nazivom “Folders” koja vam omogućuje kategorizaciju...

Još vijesti za vas