Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Cijene kermičarskih radova narasle do 22 marake po kvadratu: Najavljuju rast do dvadeset posto

Preporučeno

Rast cijena materijala poput keramičkih pločica, ljepila i fug masa direktno se odražava na krajnju cijenu keramičarskih radova.

U okviru šireg konteksta neprekidnog rasta cijena nekretnina u BiH, poseban naglasak stavlja se na značajan rast cijena keramičarskih radova. U posljednjih nekoliko godina, cijene keramičarskih usluga značajno su porasle, dosežući razinu koja predstavlja izazov za kupce i investitore u građevinski sektor.

Cijene keramičarskih radova po kvadratnom metru, koje su se prije nekoliko godina kretale u rasponu od 10 do 12 maraka, sada su narasle na iznos od 20 do 22 maraka po kvadratu. Ovaj značajan skok cijena predstavlja dodatni teret za one koji planiraju graditi ili renovirati svoj stan ili kuću.

Upravo se čita:  INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Stručnjaci upućuju na nekoliko faktora koji su doveli do ovog rasta cijena keramičarskih usluga. Prvo, povećanje potražnje za keramičarskim radovima, koje proizlazi iz intenzivne gradnje i rasta stambenog sektora, povećalo je pritisak na dostupnost keramičara, omogućavajući im podizanje cijena svojih usluga.

Drugo, generalno poskupljenje građevinskih materijala i opreme također igra značajnu ulogu. Rast cijena materijala poput keramičkih pločica, ljepila i fug masa direktno se odražava na krajnju cijenu keramičarskih radova.

Upravo se čita:  Iz Granične policije BiH potvrdili: Posjeta vojske Srbije najavljena MVP BiH

Investitori i građevinski stručnjaci upozoravaju da će se ovi trendovi vjerojatno nastaviti i tokom nadolazeće građevinske sezone. Prognozira se da bi cijene keramičarskih radova mogle rasti od 5 do 20 posto, što dodatno postavlja izazove za one koji planiraju građevinske projekte.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas