Subota, 20 srpnja, 2024

Cijene namirnica nemilosrdno rastu: Koliko građani BiH troše na hranu, stručnjaci ukazali na moguće razloge poskupljenja

Preporučeno

– Ovo vodi ka tome da ćemo dugoročno postati potpuno zavisni od uvoza hrane. Cijene hrane će i dalje nastaviti rasti.

Izvještaji Agencije za statistiku BiH samo potvrđuju trend kojem već nekoliko godina bespomoćno svjedočimo, jer cijene hrane, iako u nižim procentima, nezaustavljivo rastu.

Ujanuaru ove godine prosječne potrošačke cijene u BiH bile su više za dva odsto, a prehrambeni proizvodi skuplji su za 2.9 odsto. Rast cijena zabilježen je u svim segmentima, od alkoholnih pića do zdravstva.

Najveći broj građana brine cijena mjesečne potrošačke korpe, gdje, osim značajnog pada cijene ulja i nešto jeftinijeg mlijeka, margarina i putera, statističari bilježe uglavnom rast cijena osnovnih namirnica. U odnosu na prethodnu godinu, skuplji su riža, pileće i goveđe meso, kafa, pa i so, a zanimljivo je da je, uprkos padu cijene brašna, kilogram hljeba osjetno skuplji.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

– Hrana je skuplja zato što mi nemamo svoju, pa uvoznici mogu dizati cijene. Jasno se vidi da je uvozna hrana skuplja nego u zemljama porijekla. Mlijeko iz Slovenije ovdje je skuplje nego tamo. A mi svoju hranu ne možemo imati zato što uvoz pritišće proizvođače, koji nemaju dovoljnu subvenciju. Na Zapadu seljak pola zaradi na njivi, a pola dobije od države – kaže prof. dr Aleksa Milojević, ekonomski stručnjak.

Upravo se čita:  Slučaj koji je šokirao Sarajlije: Dijete (2) bilo na prozoru stana na 6. spratu, uhapšena majka

S druge strane, dodaje, vlasti u BiH potiču uglavnom male proizvođače, a ozbiljnije proizvodnje nema bez krupnih gazdinstava.

– Na naplatu dolaze izostanak politike zaštite i unapređenja domaće proizvodnje hrane, te odlazak mladih iz zemlje – kaže Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača “Srednja Bosna”, pa dodaje:

– Ovo vodi ka tome da ćemo dugoročno postati potpuno zavisni od uvoza hrane. Cijene hrane će i dalje nastaviti rasti.

Upravo se čita:  Povratnika Mehdina zadesila nedaća: Uginula mu krava od koje je živjela njegova porodica

– Zaključavanje je dobra mjera Vlade, ali ne i efikasna. Građanima bi trebalo direktno pomoći kroz subvencionisanje određenog broja prehrambenih proizvoda iz domaće proizvodnje. Ovo bi imalo puno veći efekat i na građane i na proizvođače – ističe Arnautović

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas