Srijeda, 17 srpnja, 2024

CIK BiH poručio strankama: Možete biti kažnjeni do 30.000 KM, Prijeti i poništenje ovjere za učešće na izborima

Preporučeno

Predsjednica Centralne izborne komisija Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić na današnjoj sjednici Komisije u Sarajevu, osvrnula se na sve učestalije izjave predstavnika političkih stranaka u BiH koji u medijima daju paušalne i netačne izjave o tome da CIKBiH “proizvoljno provodi postupak žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, iz reda srpskog naroda”.

Hadžiabdić je odlučno odbacila sve netačne navode da CIK “proizvoljno“ obavlja ovaj proces koji će biti proveden u ponedjeljak s početkom u 12 sati. Naglasila je da će žrijebanje koje će provesti CIK BiH, zasnovano na odluci Suda BiH.

Hadžiabdić je podsjetila na hronologiju dešavanja odnosno odluke Ustavnog suda BiH i Suda BiH u vezi sa sporenjem dvije stranke (SNSD i PDP, op.a.) o jednom mandatu u Domu naroda PSBiH te o obavezama CIK-a nakon konačne odluke Suda BiH da se izbor spornog delegata provede žrijebanjem.

“Ne radi se o proizvoljnom radu CIK-a, nego o našem redovnom poslu i procedurama koje propisuje isključivo Izborni zakon BiH i koji mi provodimo.

Mi poštujemo odluke Suda BiH kao što bi ih trebali poštovati svi organi vlasti. Naša je obaveza da ove odluke provedemo. Kroz javni čin ćemo to raditi u ponedjeljak u 12 sati.

Upozoravamo političke subjekte da je krajnje vrijeme da se odredbe Izbornog zakona pažljivo prate, čitaju i da se ne dozvoli narušavanje integriteta ovog procesa”, kazala je Hadžiabdić.

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Dodale je da će na javno žrijebanje biti pozvani i mediji kao i ovlašteni predstavnici političkih stranaka, da će se o žrijebanju voditi zapisnik i da će se tokom postupka moći istaći prigovori ukoliko ih bude.

Hadžiabdić je upozorila da „zbog svega ovog što se dešava u BiH“ i povodom medijskih objava o ovom procesu moguće je pronaći elemente kršenja jednog od članova Izbornog zakona BiH, na koji je i podsjetila.

“Političkim subjektima je zabranjeno da putem medija iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače.

U slučaju povrede odredbi iz stava (1) ovog člana, Centralna izborna komisija BiH je ovlaštena da provede postupak.

Ako u postupku koji bi mi vodili po prijavama ili službenoj dužnosti, budu dokazane povrede sankcije koje možemo izreći su novčane kazne za političke subjekte od 3.000 KM do 30.000 KM, a za kandidate od 3.000 do 15.000 KM”, kazala je Hadžiabdić.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Konstatirajući da je mnogo političkih stranaka „dovedeno u nepriliku“ zbog reakcija njihovih pristalica, a za što je odgovorna stranka, Hadžiabdić je precizirala i upozorila da Izborni zakon BiH u slučaju kršenja odredbi o kojima je govorila, propisuje i najrigoroznije mjere.

To su uklanjanje imena kandidata s lista, te čak i poništenje ovjere političke stranke za učešće na izborima.

Podsjećamo, u ponedjeljak će CIK BiH organizirati javno žrijebanje koje će odlučiti hoće li od pet delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, SNSD i dalje imati četiri ili će to četvrto mjesto dobiti delegat iz PDP-a.

Trenutno SNSD ima četiri delegata, jednog ima SDS.

Upravo se čita:  General Wesley Clark za CNN o planu Aleksandra Vučića: Želi razbiti BiH i stvoriti “veliku Srbiju”

Do sporenja između SNSD-a i PDP-a došlo je nakon što je Narodna skupština RS poslije općih izbora 2022. godine izabrala četiri SNSD-ova delegata za Dom naroda PSBiH, pri tome ne uvaživši jedan listić PDP-a .

Na to se ta stranka žalila i posljednjih godinu i po provedeni su postupci i pred Ustavnim sudom BiH i pred Sudom BiH.

U konačnici, posljednom odlukom Suda BiH, zadužen je CIK BiH da organizira žrijebanje i da se na taj način na ovaj slučaj stavi tačka.

Međutim, u strahu da će izgubiti kontrolni paket u Domu naroda, ali i da se otvori mogućnost promjene vlasti, SNSD posljednjih dana u medijima vodi kampanju protiv CIK-a i Komisiji se osporava nadležnost da obavi ovaj postupak.

Jasno je da je u pitanju pritisak na CIKBiH, no poruke s današnje sjednice Komisije jasno govore da ih CIK neće tolerisati.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas