Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

CIK uveo prekovremeni rad, bez novca za izbore nema ni dodatnih uposlenika

Preporučeno

Zbog neosiguravanja sredstava za provođenje izbora , CIK je donio i odluku o prekovremenom radu za službenike Komisije, a zbog nemogućnosti angažovanja dodatnog kadra.

Sjednica CIK-a na kojoj se očekuje ovjera političkih subjekata za Opće izbore trebala bi uslijediti 30. maja, nakon čega teče žalbeni rok, a krajni datum za ovjeru političkih subjekata je 4. juni istakao je u drugom podcastu Centralne izborne komisije BiH generalni sekretar, Goran Mišković.

“Trenutno radimo na aktivnostima vezanim za ovjeru političkih subjekata, a nakon toga krećemo sa unosom potpisa podrške, pošto politički subjekti uz prijavu moraju dostaviti i određeni broj političkih potpisa podrške, ovisno od nivoa za koji se ovjeravaju, s tim da ima određenih izuzetaka za političke subjekte koji nemaju mandat za određeni nivo vlasti”

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Zbog neosiguravanja sredstava za provođenje izbora , CIK je donio i odluku o prekovremenom radu za službenike Komisije, a zbog nemogućnosti angažovanja dodatnog kadra.

“Najveća poteškoća je ta što nije usvojen Proračun institucija BiH za 2022.godinu i nisu osigurana sredstva za provedbu izbora , s tim u vezi mi nismo u mogućnosti da zaposlimo dodatno osoblje. Mi svake izbore zaposleni do 80 dodatnih službenika koji rade na određenim poslovima vezanim za izborni proces. Ti službenici se zapošljavaju od četvrtog mjeseca sukcesivno kako bi mogli na vrijeme da prođu adekvatne treninge i edukacije u SIP-u i kako bi mogli da rade poslove vezane za, u ovome trenutku za ovjeru političkih subjekata i za registraciju birača za glasanje putem pošte, a nakon toga i neke druge poslove. Mi moramo angažirati osoblje tajništva SIP-a, koje uz svoje redovne poslove i referate i obimne poslove koje imaju moraju raditi i dodatne poslove. S tim uvezi na današnjoj sjednici je donesena Odluka o uvođenju prekovremenog rada u SIP-u, pa ćemo sve službenike morati angažirati subotu i nedjelju kako bi radili na unosu potpisa podrške u našu aplikaciju”, rekao je Mišković.

Upravo se čita:  Najveća mjesečna plata u prošloj godini čak 429.123,86 KM

Podsjetimo, jučer su počele provjere potpisa podrške birača za prijave političkih subjekata i neovisnih kandidata za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas