Srijeda, 29 studenoga, 2023

Cipele, torbe, parfemi, televizor: Detaljni pregledi autobusa i automobila na ulasku u BiH, evo šta je oduzeto

Detaljnije kontrole puntika u autobusima i u putničkim motornim vozilima biće nastavljene do kraja 2023. godine.

Preporučeno

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje prilikom pojačane kontrole putničkog prometa na Graničnom prelazu Gradiška oduzeli su raznu robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 10.000 KM

U periodu pred kraj godine, kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kaoi pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje provodiće detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

Tako su već na Graničnom prelazu Gradiška provodeći pojačane kontrole putničkog prometa carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe. Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Neum, pronašli su i privremeno oduzeli: mobilni telefon“XIAOMI 13 T Pro 512 GB“, monitor „MSI optiks G24DGP“, televizor „FIRE 40“HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale i sl. Procjenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM.

Upravo se čita:  Ne zna se kad će spisak niti isplata sredstava: Ko ostaje bez pomoći EU

Nadalje, detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000,00 KM.

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju neprijavljene robe, carinski službenici na graničnom prelazu Gradiška izvršili su pregled putničkog vozila i otkrili veću količinu parfema. Parfemi su bili različitih amabalža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera. Također, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema motornog vozila “TOYOTA“.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

Podsjećamo sve građane da prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih dažbina. Sve što prelazi pomenutu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

Detaljnije kontrole puntika u autobusima i u putničkim motornim vozilima biće nastavljene do kraja 2023. godine.

Upravo se čita:  Snijeg i vjetar: U BiH na snazi žuti meteoalarm

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo