Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Civilna zaštita dronove kupuje od firme Kadrije Kolića, advokata suspendovanog direktora Fahrudina Solaka

Preporučeno

Na tender su se, prema dostupnim informacijama, javila tri ponuđača, no KM Trade je, s ponudom nižom samo za 163 marke u odnosu na procijenjenu vrijednost, pobijedio.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) s firmom KM Trade zaključila ugovor vrijedan skoro 153.000 KM bez PDV-a za nabavku dva drona s dodatnom opremom. Suvlasnik ove firme je Kadrija Kolić, advokat suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka. Nastavak je to poslovanja između FUCZ-a i firme KM Trade – prema dostupnim podacima do sada su zaključili ugovore vrijedne više od dva miliona maraka bez PDV-a, piše Žurnal.

Dva i po mjeseca nakon što je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisala tender za nabavku dva drona s dodatnom opremom, ugovor vrijedan tačno 152.837 KM bez PDV-a zaključen je s najpovoljnijim ponuđačem, firmom KM Trade iz Visokog. Podsjetimo, riječ je o firmi koja je u suvlasništvu Kadrije Kolića, advokata suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka u predmetu „Respiratori“.

Upravo se čita:  Izbjegnite neugodnosti i kazne: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti ako prelazite granicu

Na tender su se, prema dostupnim informacijama, javila tri ponuđača, no KM Trade je, s ponudom nižom samo za 163 marke u odnosu na procijenjenu vrijednost, pobijedio.

O samom tenderu Žurnal je već pisao. Kratko podsjetimo da detalji iz tenderske dokumentacije podsjećaju na mnoge sporne tendere iz vremena dok je FUCZ-om direktno upravljao Fahrudin Solak.

Tako su ispisane desetine redova u kojima su detaljno opisani traženi dronovi i laptop. Preciznije, tražila su se dva drona – jedan s termalnom/vizuelnom kamerom i jedan s termalnom kamerom, uz laptop s ruksakom za nošenje.

Tenderskom dokumentacijom određeni su, primjerice, brzina uspinjanja dronova, brzina spuštanja, brzina dronova, nadmorska visina na kojima mogu letjeti, radna temperatura, vrsta navigacijskih sistema, karakteristike inteligentnih baterija za letenje, baterijskih stanica, radara, termalnih kamera, a čak su postavljene i detaljne karakteristike daljinskih upravljača.

FUCZ već je u nekoliko navrata nabavljao dronove. Posljednji put 2019. godine, kada je od firme Imtec za skoro 52.000 KM kupljen upravo dron s termalnom kamerom. I Kolićev KM Trade prodao je jedan dron FUCZ-u – 2017. godine za 12.400 KM bez PDV-a. Osim toga, kupljena su još najmanje dva različita drona.

Upravo se čita:  'Grad diploma i ćevapa': Mediji iz našeg susjedstva o 'bosanskom Oksfordu' na kojem studira 4500 ljudi

Poslovna saradnja između FUCZ-a i KM Trade ne počinje i ne završava samo na navedenim dronovima. Prema dostupnim podacima, od kraja 2014. godine, pa zaključno s ugovorom potpisanim prije nekoliko dana, a računajući i 250 hiljada maraka vrijedan okvirni sporazum za nabavku pancira iz 2015. godine, a za koji nemamo podatke da li je i u kojoj mjeri realizovan, FUCZ i KM Trade su zaključili ugovore vrijedne više od dva miliona maraka bez PDV-a.

Najviše su plaćena sredstva i oprema Federalnoj specijaliziranoj jedinici za ispumpavanje vode pumpama velikog kapaciteta – 588.300 KM. Osim ovog ugovora iz marta 2020. godine, izdvojimo još onaj iz 2014. vrijedan 548.000 KM za mašinu za deminiranje, te ugovor iz 2018. vrijedan 264.950 KM za rotor za mašinu za deminiranje.

Upravo se čita:  Pripadnica Oružanih snaga BiH zbog hidžaba mora napustiti posao: "Dovedena sam u situaciju da biram"

Vratimo se na posljednju nabavku dva drona s pratećom opremom. Podsjetimo da je novac za ovu nabavku osiguran kroz sredstva posebne naknade – sredstva koja se prikupljaju direktno od poslodavaca, na način da se 0,5% osnovice neto plata radnika uplaćuje u ovu svrhu. Ova sredstva bi se, inače, trebala trošiti posebno u kriznim situacijama, u vrijeme prirodnih i drugih nesreća.

Dio koji se izdvaja za FUCZ nalazi se na posebnom računu, te je poprilično ispražnjen na sumnjive nabavke u vrijeme dok je prijetila najveća opasnost od virusa korona.

Osim toga, podsjetimo da su sumnjive nabavke postale sinonim za Federalnu upravu civilne zaštite, a o čemu smo iscrpno pisali.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas