Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Civilna zaštita ZDK reagirala na pošiljku: U “ArcelorMittal” Zenica stigao radioaktivni koks!

Preporučeno

Kantonalna uprava civilne zaštite jučer je dobila anonimnu telefonsku dojavu da su kontrolni uređaji u pogonu kompanije “ArcelorMittal” Zenica pri istovaru vagona s koksom registrirali pojačanu radioaktivnost.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– S obzirom na potencijalnu opasnost od radioaktivnog koksa za građane, iz Civilne zaštite odmah smo reagirali i obavijestili nadležne u kompaniji i inspekcijske organe – kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sead Džanović.

Upravo se čita:  Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

On je dodao da mu je pojašnjeno da se radi o pošiljci koksa iz Lukavca.

– U priloženoj dokumentaciji potvrđeno je da su ovlašteni servisi “ArcelorMittala” izmjerili povišen nivo zračenja u odnosu na dozvoljeni, ali da je to najniži prag detekcije i nije neuobičajen za koks. O svemu ovome obaviješten je i Inspektorat Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu sigurnost u Sarajevu – dodao je Džanović.

Upravo se čita:  Bolna strana zamalo tragične priče iz Sarajeva: Samohrana majka ostavila djecu od 2 i 4 godine u stanu na šestom spratu i otišla da zaradi

Kako saznajemo u Civilnoj zaštiti ZDK, sporni koks ipak je upotrijebljen u proizvodnom ciklusu kompanije jer je “u okviru dozvoljenih parametara”.

Šta će reći u Državnoj agenciji, znat će se u odgovoru na upit koji je jučer poslala Civilna zaštita ZDK.

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas