Srijeda, 22 svibnja, 2024

Čolak: HDZ želi teritorijalnu reorganizaciju BiH, prijedlog će ići u parlamentarnu proceduru

Autor:Patria

Preporučeno

Čolak za sadašnje stanje nije amnestirao ni predstavnike međunarodne zajednice, ističući da bi svako ko želi dobro BiH morao pristupiti objektivnom posmatranju šta je bilo do sada, te šta je unaprijedilo ili eventualno unazadilo zemlju.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je da je izvjesno da će HDZ BiH u parlamentarnu proceduru dostaviti prijedlog za novo institucionalno i teritorijalno reorganizovanje BiH.

Čolak je rekao da je došlo vrijeme da se preispita dosadašnje stanje i da se proba napraviti nešto što je funkcionalno i što će zadovoljavati sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju mislim da će se ta tema aktuelizovati. To je nesumnjivo, zaista postoji potreba u tom pravcu, to je definitivno tako”, izjavio je Čolak za BHT1.

Čolak, koji je i član Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, oprezno je govorio o ideji reorganizacije BiH.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

“Treba napraviti pravne i političke korake. Bez imalo dileme, ti koraci moraju biti, prije svega, u skladu sa evropskim standardima, sa međunarodnim konvencijama. Naravno da moraju biti u skladu i sa Ustavom BiH”, naveo je Čolak i dodao da bi sve drugo vodilo nečemu što bi moglo izazvati još veće tenzije u BiH.

On je napomenuo da je za to potrebna politička volja i drugih u BiH.

Čolak za sadašnje stanje nije amnestirao ni predstavnike međunarodne zajednice, ističući da bi svako ko želi dobro BiH morao pristupiti objektivnom posmatranju šta je bilo do sada, te šta je unaprijedilo ili eventualno unazadilo zemlju.

“Neki potezi međunarodne zajednice su doprinijeli da se danas nalazimo gdje jesmo, ali ne amnestiram ni domaće lidere političkih stranaka. Naprosto došlo je vrijeme da se jednostavno kaže kakvu BiH želimo. Nisam siguran da su do sada svi akteri u državi bili opredijeljeni zaista za izgradnju BiH na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Čolak.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Čolak je kazao da nikada niko iz HDZ-a BiH ili HNS-a nije rekao da stranke koje čine HNS neće učestvovati na izborima.

“Odlučeno je da se ide na izbore, jer se jednostavno cijeni da je to manje zlo nego ne izići na izbore. Mi smo suočeni sa potpuno istom slikom izbornog procesa gdje mi opet dolazimo u poziciju da brojniji bošnjački narod, koji je u Federaciji BiH negdje tri i po puta brojniji od hrvatskog, opet može izabrati dva člana Predsjedništva BiH”, kazao je Čolak.

Činjenicu da HDZ BiH, koji proziva SDA za kontinuirano kršenje prava hrvatskog naroda, a ipak s njima već 20 godina ide u vlast, Čolak opravdava potrebom da predstavnici najmalobrojnijeg naroda budu na mjestima gdje se mogu boriti za svoja prava.

“Ako niste u vlasti, vi se ne možete boriti za ostvarivanje svojih prava. Vi ste potpuno aut. Dakle, vi ne možete imati naprosto nikakav politički uticaj da se stvari mijenjaju”, rekao je Čolak i dodao da se bježanjem od problema oni neće sami od sebe rješavati.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Čolak je istakao da se stvari moraju mijenjati samo u sinergiji sa drugim, ali ako drugi ne žele moraju shvatiti da to vodi samo stagnaciji i problemu u kojem se svi nalaze.

“Ne vidim da je bilo šta bošnjačkom narodu bolje što je tri puta izabrao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ako to neko vidi volio bih da mi to obrazloži”, naveo je Čolak.

On je rekao da ne vidi mogućnost da bi se hrvatski predstavnici mogli naći pod sankcijama zbog prijedloga o novom teritorijalnom organizovanju u BiH.

“Kada bih imao uvjerenje da su sankcije napravile iskorak u bilo kojem pogledu u BiH, političkom, ekonomskom, socijalnom, zdravstvenom prvi bih podigao ruku za sankcije. Ne vidim da su sankcije urodile plodom”, ocijenio je Čolak.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas