Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Čović najavio ‘osvježenje’: HDZ ima pet kandidata za Predsjedništvo, lako ćemo se dogovoriti

Autor:Agencije

Preporučeno

Čović je poručio kako će početkom iduće sedmice razgovarati s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem u Briselu.

HDZ BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine trenutno ima pet kandidata, potvrdio je u utorak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH kazavši kako bi konačni kandidat javnosti trebao biti poznat sutra.

– Vjerovatno ćemo se lako dogovoriti ko će biti kandidat. Malo nam je javnost nudila kandidate, malo su i neke stranke, malo i neke druge interesne skupine, ali vjerujem da ćemo sutra do kraja dana riješiti i tu enigmu. U svakom slučaju vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati svi Hrvati u BiH – dodao je Čović.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Istaknuo je kako su željeli da veći dio kandidata na svim listama bude “osvježenje i mladost”, naglasivši kako ove godine očekuje bolji izborni rezultat nego što je to bio prošli put.

Čović je poručio kako će početkom iduće sedmice razgovarati s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem u Briselu.

– Ovoga puta ne na način da se pozivaju sve parlamentarne stranke, nego predvodnici tri konstitutivna naroda koji bi trebali dati odgovor na neka pitanja kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, proširenje, kandidatski status, odnosno politička atmosfera – pojasnio je Čović.

Upravo se čita:  Cvitanović se obrušio na Komšića: Njegove izjave su najbolji primjer zašto Hrvati ne obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

Tvrdi kako je prošlo vrijeme “nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti jednakopravan”.

– Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo u zadnje četiri godine volio bih znati što smo time dali, pa i njihovim građanima na koje se oni pozivaju – istaknuo je.

Predsjednik HDZ-a BiH još je rekao kako će Nikola Špirić za četvrtak zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda, budžet.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

– Naš zagovor je bio iznimno bitan, to su bile strukture uposlenika unutar institucija BiH, primarno misleći na policajce, uposlenike Uprave za neizravno oporezivanje, odnosno na sve službenike koji danas, osobito u vojnim formacijama, ne mogu doći u poziciju da mijenjaju svoju osnovnu plaću već zadnjih desetak godina, uz životni standard kakav jeste – zaključio je Čović govoreći o plaćama.

Na kraju je izrazio uvjerenje kako će biti “dovoljno pameti” da se nađu rješenja za zaštitu najranjivijih.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas