Srijeda, 17 travnja, 2024

Čović nezadovoljan Schmidtovim tehničkim izmjena Izbornog zakona: OHR da preispita ovu nepotrebnu i neprihvatljivu odluku

Preporučeno

Istakao je kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera vezano za ove nametnute odluke, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je reagovao na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

“Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Istakao je da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvještaja iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Ova odluka, dodaje, potpuno to negira.

Upravo se čita:  Vučićevi emisari "pobjegli" od Komšića i Bećirovića: Jedan od njih provocirao sa tri prsta Ivicu Puljića. Pogledajte njegovu reakciju

“Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem evropskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracijske perspektive i europsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice”, naglasio je Čović.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

Istakao je kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera vezano za ove nametnute odluke, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi.

“Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokratije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Upravo se čita:  Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas