Subota, 13 srpnja, 2024

Čović o Dodikovim najavama: Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH i tačka!

Preporučeno

-Smatram da jedino razdurživanje može biti razdruživanje u EU, naglasio je.

Lider HDZ-a Dragan Čović u narednih osam mjeseci obavljat će funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tim povodom održao je tradicionalno “Druženje uz kafu” s novinarima gdje je govorio o aktuelnim temama, ali i odgovorio na pitanje šta će uraditi u slučaju da vlasti Republike Srpske pošalju prijedlog o “mirnom razdruživanju”.

-Imali smo zadnjih 20 godina desetke različitih incijativa kako promijeniti Ustav BiH ili Anex IV 4 Dejtona. Inicijative koje govore o decentralizaciji BiH, centralizaciji BiH van ustavnog okvira, razdruživanju, bilo ih je i biće. Ja se uvijek baziram na Ustav isključivo. Predstavnici politike koju ja predstavljam imaju svoju ideju kako bi trebalo transformirati bh. drštvo, ali o tome ćemo pričati ako se otvori pitanje o Ustavu BiH. Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH, tačka. Za to ne postoje ustavni preduvjeti i opet tačka, rekao je Čović, piše N1.

Upravo se čita:  State Department upozorava na sankcije za sve koji posluju sa firmama sa crne liste

“BiH je nedjeljivo društvo”

Kazao je kako ima ideja da se pokuša skrenuti pažnja da vlast ne funkcioniše i da ima dosta nametnutih odluka i drugih problema…

-Što se tiče HDZ, BiH je apsolutno nedjeljivo društvo. Hoćemo li nekada imati 2/3 većine da nešto drugačije unaprijedimo ovu nesavršenu organizaciju… Pokušali smo to prije skoro 20 godina, kada smo bili blizu promjene, ali današnji trenutak nije siguran za mijenjanje Ustava, rekao je Čović.

Samtra kako je pravi put da se otvori pregovarački proces u EU i onda pokušati riješiti neke stvari.

Upravo se čita:  Ministarstvo sigurnosti BiH o prijetnjama Nešiću i Vulić: Radimo na identifikaciji i sankcionisanju odgovornih

-Smatram da jedino razdurživanje može biti razdruživanje u EU, naglasio je.

Kazao je kako je uvjeren da se Budžet može brzo dogovoriti, ali da se i može ubrzo formirati Pregovarački tim i Plan rasta, ono što nam je potrebno na putu ka EU.

-Želimo nastaviti jedan snažan odnos i komunikaciju s prijateljima iz međunarodne zajednice koji nekada razumiju, ali nekada i ne razumiju šta radimo. Počesto nemamo sklad u međusobnom djelovanju. Samo par dana nakon vijesti iz Brisela imali smo nametanje djelića Izbornog zakona, uvjeren sam da smo to trebali sami uraditi. Ovako smo poslali sliku da nismo u stanju to da uradimo, rekao je Ćović.

Kazao je kako je održao radni sastanak s kolegijem s obzirom da idu godišnji odmori i na obaveze koje imaju. Ukoliko bude bilo potrebe, održat će i vanrednu sjednicu za budžet.

Upravo se čita:  Komšić: Predsjedništvo nije odobrilo ulazak Vojske Srbije u BiH, odmah utvrditi ko je to dozvolio

Sastanak koalicije u Mostaru

Okupljanje stranaka koalicije na nivou države BiH, biće, rekao je Čović, 2. jula u Mostaru. Cilj je, kazao je, stabilizirati odnose. Najavio je da će se do tada raspraviti pitanje funkcionisanja većine – Trojka, HDZ i SNSD.

-Rekao bih da se ne bavimo sami sobom, dovoljno negativnog je urađeno. Moramo učiniti da u mirnoj atmosferi upravljamo ovim procesima, a onda imamo pravo tražiti od međunarodnih predstavnika da nas ohrabre i da odluke donosimo sami, rekao je Čović.

Istakao je kako je “budžet dobar test funkcionisanja većina”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas