Subota, 13 srpnja, 2024

Crna Gora podigla optužnicu protiv policajca zbog ratnog zločina u BiH

Preporučeno

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Z.G. zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Kako saznaje Portal RTCG, u pitanju je službenik policije Zoran Gašović.

“Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između Vojske RS i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992.godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići, kršeći pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje”, navodi se u saopćenju SDT-a.

Upravo se čita:  Vučić poručio Bećiroviću i Helezu: Vi se bavite rezolucijama i dronovima, a mi ćemo prugama, putevima i razvojom Srbije

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor. Gašović je uhapšen krajem prošle godine, a bio je policajac u nikšićkoj policijskoj stanici.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas