Subota, 13 srpnja, 2024

Crnogorci i Albanci objavili uzrok historijskog nestanka struje

Autor:Agencije

Preporučeno

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12:30, navodi Reuters dodajući da su operateri elektroenergetskih sustava balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Historijski prekid u opskrbi strujom pogodio je danas Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i veći dio hrvatske obale. Firme su morale zatvoriti vrata, semafori nisu radili, a ljudi su ostali bez klime usred toplinskog vala.

Kako javlja Reuters, crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uslijed visokih temperatura, ali i samom vrućinom. Sustavi distribucije električne energije povezani su u državama diljem Balkana, podsjeća Reuters.

“Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura”, rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prijenosu, prenosi Index.

Upravo se čita:  Poznati sarajevski profesor geografije otkrio hoće li biti kandidat na izborima

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12:30, navodi Reuters dodajući da su operateri elektroenergetskih sustava balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Promet je zaustavljen u glavnom gradu Bosne Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, javili su Reutersovi izvjestitelji, dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 Celzijevih stupnjeva.

U Podgorici mnogi ostali i bez vode, prometni kolaps u Splitu
Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima-uređaji, a u trgovinama se topio sladoled.

Upravo se čita:  Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH kako bi se izmijenio zakon i spasio Adnan

Prometni kolaps zabilježen je i u Splitu, u kojem su odjekivale sirene hitne pomoći. Stručnjaci još pokušavaju utvrditi odakle je krenuo kvar, dodao je.

Što kažu Albanci? “Velike količine energije u sustavu i vrlo visoke temperature”
Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i BiH.

Upravo se čita:  U njenim rukama živi nada da Novo Selo nije umrlo

Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su “velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem”, dodala je Balluku u videoobraćanju.

Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas