Utorak, 25 lipnja, 2024

Crnogorski amandmani rezoluciji o Srebrenici: Dodatno potvrđeno da se ne želi etiketa postaviti jednom narodu

Preporučeno

Nakon dorade amandmana Crne Gore, jasno je naglašeno da je riječ o individualnoj krivičnoj odgovornosti na genocid.

Konačni tekst Rezolucije o Srebrenici usaglašen je jučer, a u odnosu na provobitni tekst on će sadržati i dva amandmana.

Generalna skupština UN-a će raspravljati o rezoluciji 23. maja, a sama rezolucija se neće puno suštinski razlikovati u odnosu na prvobitnu.

Uz određene izmjene implementirani su amandmani Crne Gore koji pomažu ovoj rezoluciji, ali na ovaj način se šalju i dobrosusjedske poruke.

Prvi amandman glasi “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini”, a drugi navodi da se “potvrđuje nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

Upravo se čita:  Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

Nakon dorade amandmana Crne Gore, jasno je naglašeno da je riječ o individualnoj krivičnoj odgovornosti na genocid. Sama Konvencija o genocidu i međunarodno pravo su jasni po tom pitanju da je riječ o individualnoj odgovornosti, ali dodatna potvrda je dobra baš zbog onih koji su tvrdili da se rezolucijom želi srpskom narodu staviti etiketa „genocidnog“.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

Umjesto dijela drugog amandmana gdje se pozivalo na “koegzistenciju u oba entiteta Bosne i Hercegovine“ navodi se da se „poziva na jedinstvo u različitosti u Bosni i Hercegovini”, što je svakako pozitivno jer se temelji na evropskim vrijednostima.

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a kompletna lista kosponzora izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas