Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Čudo iranske avijacije zapravo je napravljeno od plastike (Video)

Preporučeno

Iranski ‘Osvajač’, stealth borbeni avion, izazvao je više podsmjeha nego pohvala u svijetu nakon što su ga tamošnje vlasti javno predstavile.

Iran-F-313

Već na prvi pogled, dizajn aviona je izgledao pomalo ‘out of the box’, no “Business Insider” ističe i 10 realnih razloga zbog kojih ‘Osvajač’ nikad neće nikoga i ništa osvojiti, odnosno zašto nikad neće jednostavno poletjeti.

Sve to ipak ne znači da Teheran ne gradi pravi borbeni avion, koji bi trebao napraviti sve što iranske vlasti ističu da ‘Osvajač’ može, prenosi “Dnevnik.hr”.

Upravo se čita:  Vlada FBIH odobrila sredstva za dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti u Mostaru i opremanje ortopedske sale na klinici u Tuzli

Krenimo nekim redom s razlozima:

1. Ukupno gledano, Qaheru nedostaju vijci i zakovice, koje su tipične za sve vrste aviona, uključujući i one sa ‘stealth’ tehnologijom. Naime, stiče se dojam kako je Qaher saliven iz jednog kalupa.

2. Ispuh ‘Osvajača’ nema mlaznicu, što je u najmanju ruku čudno. Korištenje samo ‘afterburnera’, odnosno temperature aviona za pogon, vjerojatno bi rastalilo čitav motor, a time i dobar dio aviona.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

3. Generalni oblik aviona je, u najmanju ruku smion, ali krila se doimaju premala za podržavanje težine zrakoplova, osobito ako u sebi nosi moćan motor i naoružanje.

4. Prednja krilca su mu fiksna, tako da ne služe za manevriranje bilo kakve vrste, a usisnici zraka su jednostavno premali za moderan mlazni motor.

5. Avion je začuđujuće malen, kao i kokpit zrakoplova, u kojeg jedva da stane pilot.

6. Video u kojem su Iranci pokazali Qahera u letu, vjerojatnije je maketa u skali, kojom se upravljalo s tla.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

7. Čak su i neki iranski mediji potvrdili kako se radi o maketi, a ne pravom ‘stealth’ zrakoplovu.

8. Pogledajte poklopac kokpita. To nikako nije prozirno kao staklo, kao običan pleksiglas površne izrade već može proći.

9. Unutrašnjost kokpita ne odaje trag modernih tehnoloških rješenja, već jednostavnost običnog školskog avion.

10. Neodoljiv je dojam da je čitav avion zapravo napravljen iz plastike.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo