Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Cvijanović i Dodik na sjednici Narodne skupštine: “U toku je opšti napad na RS…”

Preporučeno

Za govornicu je izašao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da je u toku opšti napad na RS, prije svega na imovinu.

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović.

Na prijedlogu dnevnog reda je tačka “Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese RS”.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Zaključak Predsjedništva BiH su podržala preostala dva člana Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je Cvijanović odlučila pokrenuti zaštitu vitalnog entitetskog interesa.

“Smatra da je zaključak ne samo neistinit i da na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH već i da je usmjeren na realizaciju ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu”, kaže Cvijanović, dodajući da se pokušavavaju političari iz RS označiti kao isključivi krivci za krizu u BIH.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

“Tu je i lažna optužba da su institucije RS usmjene na ugrožavanje Daytonskog sporazuma i Ustavnog poretka BiH. Predlagači prizivaju sankcije za pojedince i institucije RS od strane Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i OHR-a”, kaže Cvijanović, koja smatra da im u tome pomažu i pojedini strani faktori.

Obrušila se u dijelu govora i na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te pozvala poslanike (više ih je od 70 na sjednici) da usvoje njen zahtjev.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Za govornicu je izašao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da je u toku opšti napad na RS, prije svega na imovinu.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu, pojašnjeno je iz NSRS.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas