Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Cvijanović i Dodik na sjednici Narodne skupštine: “U toku je opšti napad na RS…”

Za govornicu je izašao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da je u toku opšti napad na RS, prije svega na imovinu.

Preporučeno

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović.

Na prijedlogu dnevnog reda je tačka “Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese RS”.

Upravo se čita:  Dodikova odbrana zatražila odgodu sudskog ročišta, ovo je razlog

Zaključak Predsjedništva BiH su podržala preostala dva člana Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je Cvijanović odlučila pokrenuti zaštitu vitalnog entitetskog interesa.

“Smatra da je zaključak ne samo neistinit i da na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH već i da je usmjeren na realizaciju ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu”, kaže Cvijanović, dodajući da se pokušavavaju političari iz RS označiti kao isključivi krivci za krizu u BIH.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

“Tu je i lažna optužba da su institucije RS usmjene na ugrožavanje Daytonskog sporazuma i Ustavnog poretka BiH. Predlagači prizivaju sankcije za pojedince i institucije RS od strane Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i OHR-a”, kaže Cvijanović, koja smatra da im u tome pomažu i pojedini strani faktori.

Obrušila se u dijelu govora i na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te pozvala poslanike (više ih je od 70 na sjednici) da usvoje njen zahtjev.

Upravo se čita:  Dodik ljut na Krišto jer ministri iz RS nisu bili pozvani na sastanak sa Stoltenbergom

Za govornicu je izašao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da je u toku opšti napad na RS, prije svega na imovinu.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu, pojašnjeno je iz NSRS.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo