Srijeda, 28 veljače, 2024

Cyber-kriminalci iz BiH postaju sve vještiji, građani se sve teže brane od lukavih prevara

Preporučeno

Iz MUP-a i udruga za zaštitu potrošača upućuju upozorenje građanima, potičući ih da ne dijele osobne podatke s nepoznatim osobama i neprovjerenim trgovinama.

S porastom korištenja interneta među svim generacijama građana Bosne i Hercegovine, stručnjaci upozoravaju na rastući broj prevara koje se događaju online.

Cyber-kriminalci postaju sve vještiji, a građani se sve teže brane od lukavih prevara koje sežu od lažne online trgovine do manipulacija putem društvenih mreža.

Jedan od čestih oblika prevara odnosi se na online kupovinu, gdje građani naruče proizvod, ali umjesto željenog artikla dobiju nešto sasvim drugo. Osim toga, prevare uključuju i krađu bankovnih podataka putem lažnih obrazaca ili ispunjavanja informacija na web stranicama.

Upravo se čita:  Besana noć u još jednom bh. gradu zbog snažnog vjetra: Grana pala na ženu, intervenirali i vatrogasci

Saša Petrović iz FUP-a, za Večernji list naglašava opasnosti od ovakvih prevara, ističući da je teško prepoznati žrtvu.

Online trgovina nije jedina meta prevara, već i društvene mreže postaju teren za obmane. Nedavno su se pojavile lažne informacije o smrti, gdje su korisnici pozivani da kliknu na sumnjive poveznice koje su vodile do gubitka pristupa Facebook profilu. Ovom prilikom, stručnjaci upozoravaju na opasnosti od dijeljenja osobnih podataka i lozinki putem sumnjivih veza.

Upravo se čita:  Policija oduzela Seata od vozačice koja je imala 15.868,00 KM neplaćenih kazni

Učenici i nastavno osoblje postali su mete prevara na početku školske godine, s ponudama lažnih nagradnih igara i stipendija koje su imale za cilj prikupljanje osobnih podataka. Stručnjaci za sigurnost apeliraju na oprez u dijeljenju osobnih podataka kako bi se izbjegle krađe identiteta i financijske prijevare.

Čak ni penzioneri nisu izuzeti iz ovog trenda prevara. Lopovi se predstavljajući kao liječnici ulaze u domove starijih građana pod izgovorom besplatnih pregleda te na taj način dolaze do njihova povjerenja. Uglavnom napuštajući kuće s nekoliko stotina ili hiljada konvertibilnih maraka, penzioneri često postaju žrtve lažnih medicinskih proizvoda.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Iz MUP-a i udruga za zaštitu potrošača upućuju upozorenje građanima, potičući ih da ne dijele osobne podatke s nepoznatim osobama i neprovjerenim trgovinama. Također, naglašavaju važnost prijavljivanja sumnjivih situacija policiji, a starijima savjetuju oprez u komunikaciji s nepoznatim osobama.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas