Srijeda, 21 veljače, 2024

Da bi vam majstor samo došao na vrata potrebno je da izdvojite podobru sumu novca; Potraga sve veća, majstora sve manje

Autor:Redakcija

Preporučeno

Danas je izrazito teško na vrijeme dobiti majstorsku uslugu, kaže, a manjak majstora odrazio se i na cijene njihovih usluga koje su zadnjih godina znatno porasle. Stoga se majstor zove samo kad se baš mora.

Hrvatska se sve više susreće sa problemom zbog odlaska dobrih majstora u inostranstvo. Odlazak dobrih majstora iz Hrvatske u zapadne zemlje rezultirao je manjkom kvalificirane radne snage, rastom cijena i štetama zbog upitne stručnosti priučenih majstora, piše Hina.

U Koprivničko-križevačkoj županiji očito je manjak građevinskih radnika, bilo da se radi o zidarima ili parketara, keramičara i drugim majstorima, kaže Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivnica. Nedostaje i radnika automehaničarske struke, bravara, vodoinstalatera i sličnih zanimanja.

Upravo se čita:  Odbrana Fikreta Hodžića Ustavnom sudu BiH uputila apelaciju: Povrijeđeno mu pravo na pravično suđenje


Danas je izrazito teško na vrijeme dobiti majstorsku uslugu, kaže, a manjak majstora odrazio se i na cijene njihovih usluga koje su zadnjih godina znatno porasle. Stoga se majstor zove samo kad se baš mora.

Za ruke i materijal

Tvrdi da je problem isti i u drugim županija, a možda najizraženiji u Zagrebu. Tamo pojedini majstori dolazak naplaćuju 100 eura (200 KM), a posebno računaju cijenu popravke i potrošenog materijala.

Primjećuje da se dio majstora vraća u Hrvatsku i otvara obrte ili se zapošljava u postojećim, ali to su još uvijek izuzeci.

Upravo se čita:  Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Njen kolega iz Virovitičko-podravske županijeStjepan Kenjerić također smatra da je odlazak majstora u Njemačku ili Irsku sveprisutan. Vidi i dodatan problem – stručne radnike počeli su zamjenjivati priučeni, to jest oni koji bez stručnog ispita rade na crno.

To smatra opasnim jer se takvi ljudi upuštaju u rad strujom, plinom i vodom. Za razliku od Kovačević, očekuje da će se u dogledno vrijeme sve više majstora vraćati u domovinu s obzirom na to da im ni u “obećanim zemljama više ne cvjeta cvijeće”.

Upravo se čita:  “Dobila sam otkaz, jer nisam ušla u stranku”: Bh. građani progovorili o pritiscima na birače

Kada je riječ o cijenama usluga, drži da je on logičan – kako bi zadržao kvalitetnog radnika kako i on ne bi otišao u inozemstvo, vlasnik obrta mora ga dobro platiti, a to uz rast cijene energenata i sirovina neminovno povećava cijenu za majstorske usluge koju plaćaju građani.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas