Srijeda, 22 svibnja, 2024

Da, imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti jer je nestalo blokova za recepte!

Preporučeno

Apsurdnim situacijama u savremenom bh. društvu nikad kraja… Slučaj Sarajke, jedne od rijetkih sretnica čija firma uredno isplaćuje plaće i doprinose, ostala je zatečena kada su joj ambulanti nonšalantno odbrusili: Lijek morate platiti, jer nama je nestalo blokova za recepte!!!

potvrda

Neugodnost koju je doživjela uprkos uredno izmirenim svim obavezama, uključujući i obaveze zdravstvenog osiguranja, ponukale su našu sugrađanku da nam ispriča šta joj se desilo u ambulanti u kojoj se liječi.

Imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti 20,50 KM!
Imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti 20,50 KM!

– Svjesna sam da je cjelokupni sistem u našoj drzavi katastrofalan i da ništa ne funkcioniše kako treba, pa tako i zdravstvo, te da su svi ministri i kojekavi predstavnici vlasti tu iz svojih ličnih interesa i koristi; ipak sam smatrala da nam barem zdravstveni sistem neće pasti toliko nisko, ali sam se prevarila. Kao savjesna građanka ove države, koja uredno izmiruje sve svoje obaveze prema istoj, posjedujem regularno zdravsveno osiguranje i ovjerenu zdravstvenu knjižicu, jer sam, na moju sreću, zaposlena. Ipak, zbog neodgovornosti naših ministara i kojekavih nadležnih u zdravstvu, morala sam platiti lijek, jer u ambulanti u kojoj se liječim nemaju blokove za recepte! Kako rekoše: “Nestalo nam je recepata i nećemo ih imati sigurno prije 5. ili 6. marta”, kaže naša sugrađanka.

Upravo se čita:  Alisa Mutap otišla u zatvor: Pravosnažno osuđena na dvije i po godine robije

Riječ je o lijeku koji košta 20,50 KM i na koji kao zdravstveni osiguranik ima pravo, ali šta se može – nestalo je recepata!

– Srećom, ja sebi mogu priuštiti lijek od 20,50 KM, ali postavljam pitanje našim nadležnim u zdravstvu – šta je sa ljudima koji si ne mogu priuštiti kupovinu neophodnih lijekova, a na iste imaju potpuno pravo kao i ja, te posjeduju zdravstveno osiguranje?! Da li da čekaju da se neko iz zdravstva smiluje pa pošalje recepte, ili da čekaju da zbog nedostatka istih presele na onaj svijet?!, rezignirano zaključuje naša sagovornica.

Upravo se čita:  Krajnji rok za isplatu 30. juni: Koliko je privrednika pomoglo radnicima sa 2.520 KM?

I zaista, da nije žalosno i apsurdno, bilo bi smiješno… No nije nimalo smiješno da se bolesni ljudi prepuštaju sami sebi, a da u jeku gripe u pretrpanim domovima zdravlja nedostaju čak i recepti.

Ili su recepti tek izgovor za punjenje ko zna kojeg zdravstvenog fonda u kome je ponestalo para… A bolest ne pita za cijenu!

(Izvor: Depo)

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas