Srijeda, 22 svibnja, 2024

Da li će u BiH biti otvoren rudnik litijuma?

Autor:BHRT

Preporučeno

Samo pominjanje litijuma uznemirilo je ekologe zbog informacija da njegovo iskopavanje i rudarenje može ostaviti značajne posljedice na životnu sredinu.

Posljednjih dana u javnosti je odjeknula vijest da je na planini Majevici otkriveno nalazište litijuma. Istraživanja je radila švajcarska kompanija “Arcore AG” i, kako je saopšteno iz ove kompanije, pored litijuma, pronađene su značajne količine magnezijuma, kalijuma i bora.

Sve ovo izazvalo je oprečne reakcije, ali i pitanja javnosti. Da li će u Loparama biti otvoren rudnik litijuma?

Švajcarska kompanija “Arcore AG” pronašla je na obroncima Majevice nalazišta značajnih količina mineralnih sirovina među kojima je i litijum. Iako iz ove kompanije nisu htjeli pred kamere, u ranije izdatom saopštenju istaknuto je da su ova istraživanja trajala od 2018. godine, izvijestio je BHRT.

– Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u posljednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora – kazali su.

Upravo se čita:  Objavljena snimka s mjesta gdje je pao helikopter iranskog predsjednika

Samo pominjanje litijuma uznemirilo je ekologe zbog informacija da njegovo iskopavanje i rudarenje može ostaviti značajne posljedice na životnu sredinu.

– Način rudarenja litijuma u sebi sadrži upotrebu opasnih kiselina, kao što je sumporna kiselina koja se koristi 98 posto jačine. Ko nama može da garantuje da se ta sumporna kiselina, da neće da prodre da zagadi podzemnu vodu ili ko zna kakvu hemijsku reakciju da izazove – kaže Snežana Jagodić Vujić, ekologinja.

Upravo se čita:  Bećirović: Hvala UK na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Iz Opštine Lopare ističu da je istraživanje koje je sproveo „Arcore“ treće u posljednjih dvadesetak godina i da samo istraživanje ne znači da će do otvaranja rudnika doći. Uz to, kako navode, javnosti još nisu prezentovani ni zvanični rezultati tog istraživanja.

– Istraživanja nisu ni štetna, niti znače otvaranje rudnika i do otvaranja rudnika od završetka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika protiče sigurno nekoliko godina, tako da ima dovoljno vremena i prostora da se svaka nejasnoća razjasni do kraja. Mi morami biti veoma oprezni, ali ako to ne nosi nikakve štetne posljedice to onda kao resurs treba iskoristiti – rekao je Rado Savić, načelnik Općine Lopare.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Oglasio se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

– Tako da ćemo vidjeti dalje kako će se to odvijati. Daleko je to od toga da će doći do eksploatacije i do razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti od same eksploatacije se jako razlikuju i to treba objasniti i građanima – rekao je Đokić.

Iz Opštine Lopare poručuju da je prioritet očuvanje životne sredine.

Magnezijum, kalijum, litijum i bor pronađeni u majvičkim brdima nazivaju se još i sirovinama budućnosti. Koriste se za proizvodnju baterija za električne automobile, skladištenje energije, a imaju široku primjenu i u medicinskoj, farmaceutskoj industriji i drugim oblastima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas