Srijeda, 22 svibnja, 2024

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

Autor:N1

Preporučeno

– U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva – naglasio je Katica 

Stravična nesreća u Sarajevu koju je prouzrokovala osoba u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole, odnijela je život mlade doktorice, izvela ljude na ulice i natjerala Vladu Kantona Sarajeva na vanrednu raspravu o mjerama u saobraćaju.

Tako su nadležni ministri jučer saopštili prijedloge mjera koje podrazumijevaju veću policijsku aktivnost s ciljem obezbjeđivanja što veće sigurnosti u saobraćaju. Neke će biti implementirane hitno, neke dugoročno, a neke su već izazvale kritike. O njima je govorio Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

“Pojedinim vozačima na našim saobraćajnicama – automobil je oružje. U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva”, naglasio je Katica za N1.

Stoga, ponavio je, slijede mjere dugoročnog, srednje dugog, i kratkoročnog karaktera.

Pod ovim kratkoročnim podrazumijeva veće prisustvo policije na ulicama.

“Tražimo od policije da se što agresivnije ide prema bahatim vozačima. Onda dobijemo odgovor da je osnovni način borbe protiv njih oduzimanje vozila. Prošle godine uputili su za to 178 zahtjeva, i u tih 178 slučajeva nisu dobili zeleno svjetlo za to”, saopštio je Katica, naglašavajući da novčane kazne evidentno nisu pravo rješenje.

Upravo se čita:  Dodik priželjkuje "priključenje srpskog naroda Srbiji": Bez toga nam nema budućnosti

No, kada su u pitanju pojedine mjere koje je Katica, zajedno sa kolegama iz Vlade KS jučer saopštio – neke su naišle na negativne reakcije. Ponajviše, ona koja se odnosi na smanjenje ograničenja brzine u naseljenim mjestima.

“To je mjera koju će predložiti ministar saobraćaja, i Skupština KS će se odrediti po tom pitanju, biće javna rasprava”, odgovorio je Katica, dodajući da će i struka pri tome reći svoje.

Upravo se čita:  Mehmedović “vrlo dobro zna Cvijanović”: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon

Podcrtava – pritisak se mora vršiti na zakonodavce, ne nužno samo na policiju, koja je “često zadnja u lancu odgovornosti”.

S toga, po njemu je primarno da se uredi pitanje trajnog oduzimanja vozila i to u svim situacijama kada: ‘Policajac na terenu utvrdi da je neko višestruki povratnik u vršenju saobraćajnih prekršaja’, navodi N1.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas