Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Da li je ispravan post ako se većina dana prespava: Stigao odgovor iz Islamske zajednice

Preporučeno

Mjesec ramazan osim svojih čari, često donosi i neke dileme postačima.

Zasigurno je mnogo onih koji većinu postnog dana provedu spavajući, a evo šta o tome kažu iz Islamske zajednice BiH na pitanje “Da li je ispravan post ako čekamo budni sehur i prespavamo veći dio dana?”

– Post će u navedenom slučaju biti ispravan jer ispunjava osnovne tehničke uvjete posta. Međutim, koliko će čiji post vrijediti na Mizan-tereziji, odnosno koliko će imati efektivnog djelovanja na ponašanje postača, jačanje njegove vjere, imana, islama i ihsana, to je drugo pitanje. Osnovna svrha posta je naznačena u Kur’anu: “da biste bili bogobojazni”.

Upravo se čita:  Haos u Sarajevu: Preko 1400 ljudi tražilo Hitnu pomoć u posljednja tri dana, glavni uzrok ipak nisu vrućine

Pitanje je koliko se osobina bogobojaznosti i svijesti o Bogu može steći pretvaranjem noći u dan, a dana u noć, tj. drijemanjem i spavanjem većeg dijela dana kada se posti. Neka o tome razmisli svaki postač i neka sam ocijeni kvalitet i doseg svoga posta, pa neka u svjetlu te procjene popravi što se popraviti treba i može. “Sami sebe procijenite i propitajte prije nego vas ocijene i propitaju drugi!” – navodi se u jednoj tradiciji.

Upravo se čita:  Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana? “K’o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice”

“Ko isposti ramazan čvrsto vjerujući u Allahov propis i nagradu (imanen ve ihtisaben), bit će mu oprošteni raniji grijesi”, kaže Vjerovjesnik a.s. Post je veoma visoko rangiran ibadet (“Post je Moj i ja za njega nagrađujem” – hadis kudsi) i treba ga izvršavati ozbiljno i predano kako bi postač ostvario ciljeve radi kojih je ovaj važan ibadet propisan – navodi se u fetvi IZ BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i...

Još vijesti za vas