Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Da li je registracija vozila u FBiH morala poskupjeti i je li jedini razlog za to poskupljenje u RS-u?

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

- Društva za osiguranje u FBiH su bila u obavezi od 16. septembra da police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. Ova odluka je donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja a u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Na osnovu kojih parametara je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH donio odluku o poskupljenju registracije vozila u FBiH. Da li je uloga Agencije da štiti interese građana ili da pogoduje osiguravajućim kućama, bila su neka su od zastupničkih pitanja postavljenih u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnik Damir Mašić (SDP) je tražio da iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH “javno odgovore šta ih je rukovodilo da potpuno nerazumno povećaju cijene registracije vozila.

– Agencija za nadzor osiguranja FBiH nije nadležna za “registraciju” motornih vozila. Nadležnosti se odnose isključivi na djelatnost osiguranja te, između ostalog, i na obavezna osiguranja u saobraćaju. Polica osiguranja od autoodgovornosti je samo jedna od stavki ukupnog troška registracije vozila – naveli su iz Agencije za Faktor .

Upravo se čita:  Sud BiH više nema novca za advokate po službenoj dužnosti: Entitetske advokatske komore ogorčene

Podsjećaju kako je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH na 18. sjednici 30. augusta donio Odluku o izmjenama odluke i načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima a koja je objavljena 8.9.2023. godine u Službenim novinama FBiH te je stupila na snagu osmoga dana od objave.

Upravo se čita:  Počinje sezona kupanja: Cijene dnevnih ulaznica i do 20 KM

– Društva za osiguranje u FBiH su bila u obavezi od 16. septembra da police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. Ova odluka je donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja a u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Osnovna premija koja je jedan od elemenata za izračun konačne premije osiguranja autoodgovornosti izmjenom je povećana za 6,2 posto, sa 396 KM na 420,55 KM. Ovim je usklađena sa onom u entitetu RS a gdje je odluka o povećanju osnovne premije donesena prije skoro šest mjeseci još u martu 2023. godine.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Zaključci 'Svesrpskog sabora' su napad na Dejtonski mirovni sporazum

Usklađivanje premije sa onom u entitetu RS je bio jedan od razloga za povećanje iste ali svakako ne jedini s obzirom na to da se za izračun premije osiguranja u obzir uzima znatno više faktora. Konstatacija da je “odobreno poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH i to za 100 KM”, nije tačna – naveli su iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas