Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Da li je registracija vozila u FBiH morala poskupjeti i je li jedini razlog za to poskupljenje u RS-u?

Autor:Faktor.ba

- Društva za osiguranje u FBiH su bila u obavezi od 16. septembra da police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. Ova odluka je donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja a u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Preporučeno

Na osnovu kojih parametara je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH donio odluku o poskupljenju registracije vozila u FBiH. Da li je uloga Agencije da štiti interese građana ili da pogoduje osiguravajućim kućama, bila su neka su od zastupničkih pitanja postavljenih u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnik Damir Mašić (SDP) je tražio da iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH “javno odgovore šta ih je rukovodilo da potpuno nerazumno povećaju cijene registracije vozila.

– Agencija za nadzor osiguranja FBiH nije nadležna za “registraciju” motornih vozila. Nadležnosti se odnose isključivi na djelatnost osiguranja te, između ostalog, i na obavezna osiguranja u saobraćaju. Polica osiguranja od autoodgovornosti je samo jedna od stavki ukupnog troška registracije vozila – naveli su iz Agencije za Faktor .

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

Podsjećaju kako je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH na 18. sjednici 30. augusta donio Odluku o izmjenama odluke i načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima a koja je objavljena 8.9.2023. godine u Službenim novinama FBiH te je stupila na snagu osmoga dana od objave.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

– Društva za osiguranje u FBiH su bila u obavezi od 16. septembra da police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. Ova odluka je donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja a u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Osnovna premija koja je jedan od elemenata za izračun konačne premije osiguranja autoodgovornosti izmjenom je povećana za 6,2 posto, sa 396 KM na 420,55 KM. Ovim je usklađena sa onom u entitetu RS a gdje je odluka o povećanju osnovne premije donesena prije skoro šest mjeseci još u martu 2023. godine.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

Usklađivanje premije sa onom u entitetu RS je bio jedan od razloga za povećanje iste ali svakako ne jedini s obzirom na to da se za izračun premije osiguranja u obzir uzima znatno više faktora. Konstatacija da je “odobreno poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH i to za 100 KM”, nije tačna – naveli su iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je cilj postupka protiv njega da zaplaše sve u ovom...

Možda vas zanima i ovo