Srijeda, 24 srpnja, 2024

Da, moguće je! Jerko Ivanković Lijanović podnosi četiri krivične prijave protiv sebe!

Preporučeno

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak) kazao je danas novinarima da će podnijeti četiri krivične prijave protiv samoga sebe da bi se detaljno utvrdilo da li je njegov rad u Vladi Federacije BiH bio u skladu sa zakonskim propisima

lijanoviciOn je danas sazvao pres-konferenciju povodom medijskih napisa o podnošenju krivičnih prijava protiv njega, među kojima su one koje su podnijela određenja udruženja, kako je obrazložio, pod utjecajem Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, krivična prijava koju je podnio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te Uprava “Hypo Alpe-Adria banke” u BiH.

Ranije su mediji objavili da je uprava ove banke, u suradnji s matičnom bankom u Klagenfurtu, podnijela službene krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv bivšeg direktora banke Petra Jurčića i širokobriješke obitelji Lijanović, što je za pojedine medije potvrdio i direktor Uprave “Hypo banke” Alexander Picker, kazavši da su Lijanovići i Jurčić na kreditima koju su im odobreni oštetili “Hypo banku” za 32 miliona eura.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

Za sve ove prijave, pa i prijavu “Hypo banke”, Ivanković Lijanović tvrdi da su politički motivirane te da su podnesene radi njegovog diskreditiranja kao ministra da bi se izvršila smjena izvršne vlasti u Federaciji BiH.

– Kada bi moja ostavka riješila sve probleme u Federaciji BiH sam bih je podnio, ali to neće riješiti probleme, nego je rješenje da institucije Federacije BiH rade u skladu s Ustavom i zakonima te da izabrani dužnosnici rade u skladu s izborom na izvršne funkcije – pojašnjava Ivanković Lijanović.

Govoreći o “Hypo banci” ona tvrdi da banka neće moći putem krivičnih prijava naplatiti dug, “nego je to moguće uraditi putem hipoteka koje su date u zalog tokom podizanja kredita firme Lijanović kod ove banke”.

Upravo se čita:  Isak: Brojni su primjeri policijske saradnje u regionu, neodgovorno je to predstavljati kao agresiju

Na pitanje zašto se krivične prijave podnose samo protiv njega, a ne drugih ministara u Vladu FBiH koji dolaze iz stranaka potpisnica “Platforme”, Ivanković Lijanović kaže da on obavljajući dužnost i dopremijera ima veće ovlasti od ostalih ministara te da je vjerovatno to razlog.

Pojasnio je da će se krivične prijave koje će protiv sebe podnijeti odnositi na utvrđivanje da li postoje elementi opravdane sumnje zbog povećanja poticaja proizvođačima mlijeka s 0,16 na 0,22 KM. Tražio je povećanje poticaja na 120 miliona KM za poljoprivredne proizvođače “da bi preživjeli tešku tržišnu utakmicu”.
Vršio je, kaže, pritisak da se osiguraju uvjeti za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Evropsku uniju, a tražio je i od državnih vlasti da se uspostavi sistem plaćanja na nivou BiH, čime bi se omogućilo da bh. poljoprivredni proizvođači mogu dobijati sredstva iz EU u iznosu od oko 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Upravo se čita:  Vlada RS-a s kompanijama sa crne liste potpisala ugovore vrijedne 70 miliona KM

– Krivične prijave uputit ću u Tužilaštvo BiH da bi se utvrdilo da li postoji sumnja de bi oni na koje se ove beneficije direktno odnose mogli glasati za Narodnu stranku Radom za boljitak te da li sam zbog toga prekršio neki zakon – istaknuo je Ivanković Lijanović.

Na kraju je kazao da mu nije poznato koliko je krivičnih prijava protiv njega podneseno te da je za sve njih saznao iz medija, a da ga sukladno tome niko iz institucija još nije pozivao da da izjave u vezi s njima. Također, naglašava da će se svakom pozivu odazvati i dodaje da zna šta je u proteklom periodu radio te da, stoga, misli da nema elemenata krivičnog djela.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas