Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Đak-pješak u 21. stoljeću: Sanid Ramović dobio poklone iz BiH i inostranstva

Nemojte propustiti

Petnaestogodišnji Sanid Ramović iz sela Pacjani kod Goražda, koji već osam godina svaki dan pješke pređe deset kilometara kako bi došao do škole i vratio se kući, postao je pravi mali heroj nakon što je agencija Anadolija (AA) objavila priču o jednom od rijetkih đaka-pješaka u srcu Evrope.

sanid-ramovic

Ovaj hrabri dječak, kojeg ni zima ni opasnosti na putu ne sprječavaju u nakani da se obrazuje i pomogne svojim roditeljima, obradovan je ovih dana poklonima koje je dobio iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih krajeva svijeta.

Svi koji su se javili kazali su kako, bar djelimično, Sanidu žele olakšati đačke dane i podržati ga u želji da, uprkos neimaštini i udaljenosti škole, nastavi sa školovanjem.

Iz Centra savremenih inicijativa u Sydneyu (Australija) Sanid je na poklon dobio biciklo „mountain-bike“ sa kacigom. Sandra Paurević iz Teslića poslala je đaku-pješaku, koji će od sada biti đak-biciklista, kompletnu zimsku odjeću. I novinari agencije Anadolija učestvovali su u ovoj maloj akciji pomoći tako što su Sanidu i njegovoj porodici uručili novčani dar.

Upravo se čita:  Inspekcija "češljala" kladionice, izrekli više od 100.000 KM kazni

„Nikada prije nisam imao biciklo, nakon vaše priče sam ga dobio i veoma mi je drago zbog toga“, rekao je Sanid nakon što mu je ekipa Anadolije uručila poklone koje je dobio iz BiH i Australije. Sretan je što postoje ljudi koji su pokazali humanost i želju da mu pomognu.

„Zahvaljujem se svim ljudima koji su mi pružili pomoć, od čovjeka koji je poslao sredstva za biciklo iz Australije, kao i ženi koja je poslala odjeću iz Teslića. Od sada pa nadalje vozit ću biciklo“, oduševljeno je rekao Sanid.

Upravo se čita:  Sarajevska policija oduzela automobil: Vozač imao 270.000 KM neplaćenih kazni

Ovaj uporni i vrijedni dječak nema mnogo želja. Jedna mu je da kad završi školu dobije dobar posao, a druga da njegov otac, demobilisani borac Hajro, dobije traktor kako bi mu radovi na njivi bili olakšani.

sanid-ramovic2„Prije svega želio bih da me neko, ko može, stipendira i da mom ocu kupi neku mašinu“, poručio je Sanid.

Njegov otac Hajro prije rata je radio u jednoj firmi u Sarajevu, a nakon rata bavi se poljoprivredom i stočarstvom. Kaže, teško se živi, ali nema predaje.

„Ja se prije svega zahvaljujem agenciji Anadolija koja je napravila priču o mom sinu nakon čega su uslijedili pokloni, ali i ostalim ljudima koji su pomogli mom djetetu“, rekao je Hajro Ramović.

Upravo se čita:  Građani BiH sve više kupuju odjeću iz druge ruke: Nosimo polovnu robu i iz Nigerije

Podsjetimo, Sanid je osnovnu školu završio pješačeći kroz šume i kroz potpuno nenaseljene krajeve. Snijeg, kiša i hladnoća nisu ga omele u namjeri da se školuje i da se jednog dana zaposli.

Sada je učenik Srednje mašinske škole u Goraždu i ne žali se što svakodnevno mora prepješačiti kilometre, ali mu nedostaju drugovi sa kojima bi išao u školu.

Najveći problem mu je vraćanje iz škole kada je druga smjena jer prolazi nenaseljenim i šumovitim područjem.

Sanidova skromna želja je da završi srednju školu, a o fakultetu i ne razmišlja. Kaže, rado bi se i dalje školovao, ali se brine da ocu neće imati ko pomoći.

(Anadolija)

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo