Srijeda, 29 svibnja, 2024

Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

Autor:BHRT

Preporučeno

Pojedini frizeri kažu da se od nove godine mogao osjetiti pad broja klijenata za oko 10 posto, ali ističu da je to bilo i očekivano.

Špekulisalo se prije nekoliko dana da su cijene fizerskih i kozmetičkih usluga u RS-u ponovo porasle nakon januara, što su frizeri demantovali.

Cijene su iste, ali ovaj put smo upravo istraživali da li je odlazak frizeru postao luksuz za ovakav standard života, javlja BHRT. Cijene zavise od lokacije i usluge

Cijene šišanja u Banjoj Luci porasle su zadnji put u januaru, nakon podizanja minimalca i kreću se od 15 do 35 maraka, zavisno od lokacije, vrste usluge i slično. To bi značilo da jedna četveročlana porodica u prosjeku, ako se šiša jednom mjesečno, za frizerske usluge mora izdvojiti oko 100 maraka, što nas dovodi do zaključka da je očigledno postalo luksuz danas izgledati pristojno. Tu i dalje važi pravilo, kako za koga.

Upravo se čita:  Štednja u BiH iznosi čak 14 milijardi KM: Uz minimalna primanja penzionera i prosječne plate radnika

“Mogu da garantujem da niko od mojih kolega nije podizao cijene, bar u zadnja dva mjeseca sigurno. Šišanje se i dalje kreće od 15 do 35 KM, sve zavisi od usluge koju frizeri, naravno da to diktira više faktora, od kirije u centru grada, repromaterijala…”, kaže predsjednica Zanatsko-preduzetničke Komore Žana Arsić.

Veće cijene posljedica su mnogo faktora, a posebno su rezultat velikih lančanih poskupljenja, doslovno, svega. Pojedini frizeri kažu da se od nove godine mogao osjetiti pad broja klijenata za oko 10 posto, ali ističu da je to bilo i očekivano.

Upravo se čita:  Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

“Zbog samog standarda, nažalost, jeste. Ja sam primijetio jedno desetak posto manji promet nego ranije, ali napravljen je neki balans, cijena broj klijenata, opet dođe na isto”, kaže frizer Marinko Milojević.

Ono što sve sada zabrinjava je šta će se desiti za dva mjeseca, kada se može očekivati da većina malih poduzetnika u RS pređe prag za ulazak u PDV sistem koji diže i cijenu poslovanja.

Upravo se čita:  CIK BiH: Prvi put nije bilo zainteresovanih za štampanje glasačkih listića, tender poništen

Naime, ove sedmice predstavnici Zanatsko preduzetničke komore Banjaluka uputit će inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, jer je prag za ostvarivanje statusa malog privrednika u Republici Srpskoj i dalje ostao na 50 hiljada maraka, iako je na nivou BiH taj prag podignut na 100.000.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas