Srijeda, 24 srpnja, 2024

Danas počinje ljeto i kreće najžešći val vrućina. Dan će trajati čak 15 sati i 35 minuta

Preporučeno

Ove godine jesenji ekvinocij (ravnodnevnica) je 23. septembra, što znači da tada završava ljeto i počinje jesen.

Danas je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta, iako je nama sudeći po vremenu, ljeto davno stiglo.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže nego noć, danas će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta.

Ljeto će nastupiti u 16:59 sati, a u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje zima.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok.

Prvim danom ljeta smatra se dan ljetnog solsticija (najduža obdanica), koji obično pada između 20. i 23. juna. Kako se Zemlja okreće oko Sunca, ali i oko svoje ose njen položaj u određenom trenutku u odnosu na Sunce definiše godišnja doba.

Upravo se čita:  Drastičan porast broja ljudi na listi čekanja za lijekove u FBiH: Revizori otkrili ozbiljne nepravilnosti

Ove godine jesenji ekvinocij (ravnodnevnica) je 23. septembra, što znači da tada završava ljeto i počinje jesen.

Prognoza vremena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stupnjeva.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stupnja.

Vrhunac nadolazećih vrućina očekuje nas u četvrtak i petak sa temperaturama između 34 i 39°C, na jugu i sjeveru zemlje mjestimično do 41°C.

Za vikend postepeno popuštanje žege uz pad temperatura. Mogući su lokalno pljuskovi sa grmljavinom koji bi označili nešto nestabilniju i ne tako vruću treću dekadu juna, javlja BHmeteo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas