Srijeda, 24 travnja, 2024

Danas “udara” drugo džemre: Znate li šta to znači?

Preporučeno

Prvo "udara" u zrak, što znači da dani postaju topliji, drugo u vodu, što znači da ona više neće mrznuti. Treće džemre udara u zemlju. prema vjerovanju to znači da se zemlja dovoljno zagrijala da može početi proljetna sjetva

Prema narodnom kalendaru danas, 26. febreuara, “udara” drugo džmre.

Za razliku od prvog džemreta koje je “udarilo” u zrak, danas džemre “udara” u vodu. Po narodnom vjerovanju to znači da voda više ne može mrznuti.

Inače, postoje tri džemreta. Prvo “udara” u zrak, što znači da dani postaju topliji, drugo, kako rekosmo, u vodu, što znači da ona više neće mrznuti. Treće džemre udara u zemlju. prema vjerovanju to znači da se zemlja dovoljno zagrijala da može početi rpoljetna dsjetva, te da neće više biti mrazeva koji bi mogli uništiti urod. Treće džemre će ove godine “udariti” 5. marta.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Međutim, čak i nakon što “udare” sva tri džemreta, to ne znači da se zima predala. Ljudi vjeruju da će se zima do posljednjeg daha boriti sa nadolazećim proljećem. Ta posljednja borba se zove babine huke. Tog dana se izmijeni i sunce i kiša i snijeg, često kiša i snijeg znaju zajedno padati, a sve uz jak vjetar. Prema narodnom kalendaru, babine huke bi ove godine trebale “pasti” između 10. i 17. marta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas