Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Delegacija iz RS u bivšoj Dobrovoljačkoj: Manja grupa građana raširila zastave s ljiljanima i uzvikivala “Bosna, Bosna”

Preporučeno

Polaganje cvijeća i mirna šetnja u bivšoj Dobrovoljačkoj protekla bez incidenata

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Manja grupa građana Sarajeva, raširila je danas zastave Republike Bosne i Hercegovine, uzvikivala “Bosna, Bosna” i pjevala bivšu himnu RBiH “Jedna si, jedina, za vrijeme polaganja cvijeća članova delegacije iz RS u bivšoj Dobrovoljačkoj, odnosno ulici Hamdije Kreševljakovića, u znak sjećanja na stradale pripadnike bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Kako izvještava novinar agencije Anadolija, grupa se nalazila na drugoj straani rijeke Miljacke, a ceremonija obilježavanja stradanja pripadnika JNA, protekla je bez incidenata.

U organizaciji Pododbora Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih datuma danas je u bivšoj Dobrovoljačkoj, odnosno ulici Hamdije Kreševljakovića, delegacija iz RS-a položila cvijeće i zapalila svijeće u znak sjećanja na stradale pripadnike bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), odnosno Vojske Jugoslavije, koji su se povlačili iz komande tadašnje Druge vojne oblasti u Sarajevu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Oko 100 osoba na čelu sa predstavnicima Vlade RS, mirnom šetnjom dijelom bivše Dobrovoljačke ulice, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetili su se stradalih pripadnika bivše JNA. Događaj su obezbjeđivali mnogobrojni pripadnici policije.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

Nešto dalje, pored spomen-ploče stradalim saborcima, cvijeće su položili i Fatihu proučili i bivši pripadnici ”Zelenih beretki”, koji su se nakon toga razišli. Pripadnici policije su, uoči dolaska delegacije iz RS, udaljili preostale građane koji su se nalazili u blizini mjesta predviđenog za polaganje cvijeća delegacije iz RS, preko mosta Drvenija, kako bi se otklonila svaka mogućnost incidenta.

Kako izvještava reporter agencije Anadolija, policija od ranih jutarnjih sati osigurava mjesto događaja. Na sarajevskim ulicama su pripadnici specijalne i regularne policije.

U samom središtu Sarajeva na svaki deset metara je po jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon odavanja počasti delegacija iz RS bi se trebala vratiti u Miljeviće u Istočno Sarajevo gdje će im se obratiti predstavnici Vlade RS.

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

Nakon akcije oslobađanja predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića koji je 2. maja 1992. godine sa delegacijom zarobljen na aerodromu u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine došlo je do okršaja branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u kojem je stradalo sedam i ranjeno 14 osoba.

U jednom od svojih posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine general Milutin Kukanjac, koji je kao komandant Druge vojne oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj ulici stradalo šest osoba.

“Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik – Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika – Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik – Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: “Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem”. Znači, šest osoba je stradalo – od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. “Novosti” nisu smjele, “Politika” – ma ni govora. “Televizija Srbije” – ma ni govora. “Radio Beograd” – ma kakvi. Do dan-danas”, kazao je Kukanjac.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

Tužiteljstvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka. Među njima su penzionirani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas