Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Demobilisani borci pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH

Preporučeno

Nekoliko stotina demonstranata izgubili strpljenje, ali ih je policija spriječila da uđu u zgradu u kojoj je trebala početi sjednica Predstavničkog doma

pokusaj-ulaska1

Nekoliko stotina bivših pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nasilnim putem pokušali su da uđu u zgradu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu nakon što im je izvršna vlast poručila da izmjena Zakona o pravu na povoljniju penziju u FBiH, kojim bi im bila omogućena isplata obećanih penzija, neće biti razmatrana danas.

Demonstrante je u njihovoj nakani spriječila policija formirajući kordon između njih i ulaza u zgradu Parlamenta FBiH. Ulica u kojoj se nalazi zgrada Parlamenta je blokirana za saobraćaj, a demonstranti poručuju da će tu ostati sve dok ne bude usvojen zakon koji traže.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

Kako saznaje novinar agencije Anadolija, Vlada FBiH je poručila bivšim vojnicima penzionisanim 2010. godine, koji do danas nisu ostvarili pravo na isplatu penzije, da će sveobuhvatan zakon o pravu na povoljnije penzije u FBiH biti predložen do 31. marta, jer je tako dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom koji uvjetuje novu tranšu kreditnog aranžmana donošenjem sveobuhvatnog zakona iz ove oblasti.

Međutim, oko 1.500 bivših boraca Armije BiH i bivših pripadnika OSBiH traže da se zakon razmatra danas, kako je bilo ranije planirano.

Upravo se čita:  Počelo rušenje nelegalnih poslovnih prostora u Starom Gradu: Evo koji objekti su na spisku

Dok su pokušavali ući u zgradu Parlamenta FBiH u kojoj je danas trebala da počne sjednica Predstavničkog doma sa njihovim zakonom na dnevnom redu, demonstranti su uzvikivali „Hoćemo zakon“, javila je ekipa agencije Anadolija s terena.

Bivši vojnici OSBiH sa teritorije Federacije BiH okupili su se jutros pred zgradom Parlamenta FBiH kako bi izraziti svoje nezadovoljstvo što državne i entitetske vlasti do danas nisu riješile njihovo pravo i što za njih oko 1.500 penzionisanih prije više od dvije godine još nije počela redovna isplata penzija.

Upravo se čita:  BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Današnjim razmatranjem i prihvatanjem izmjene Zakona o pravu na povoljnije penzionisanje, koju je u novebru prošle godine s dnevnog reda povukla Vlada na zahtjev MMF-a, a sad u proceduru vratio Klub poslanika SDA, omogućila bi se isplata povoljnijih penzija i za pomenutu grupu bivših pripadnika OSBiH.

Demonstranti u razgovoru s novinarom agencije Anadolija tvrde da su im „sve političke opcije u Parlamentu FBiH obećale da će podržati izmjene pomenutog zakona“, kojim bi im bile osigurane penzije.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas