Subota, 20 srpnja, 2024

Detaljan cjenovnik hrane i pića na hrvatskoj obali: Evo gdje su cijene kao kod nas, a gdje vam doslovno ‘deru kožu’

Autor:N1

Preporučeno

Skok cijena u Hrvatskoj prošle godine bio je vezan prije svega za prelazak sa kune na eura, što je bio trend u svim zemljama koje su uvele jedinstvenu evropsku valutu.

Jedno do najčešćih pitanja tokom ljeta je “kakve su cijene na moru?” Ove godine priča o “preskupoj hrvatskoj obali” ne stoji baš sasvim, jer su cijene uglavnom ostale na nivou prošlogodišnjih.

Skok cijena u Hrvatskoj prošle godine bio je vezan prije svega za prelazak sa kune na eura, što je bio trend u svim zemljama koje su uvele jedinstvenu evropsku valutu. Ovo su cijene na ostrvima Brač i Lošinj.

U većini kafića i restorana cijena domaće kafe kreće se od 1,5 do 2,5 eura. Espreso je između 1,2 i 2,5 eura, dok se kapućino na rivi u Malom Lošinju može popiti i za manje od dva eura.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Pivo od pola litre košta između tri i šest eura, čaša najjeftinijeg vina je dva i po eura, dok je najniža cijena žestokog pića u kafićima 1,8 eura. Sokovi su od 2,5 do 5, flašica vode od 2 do 4, a ljubitelji koktela moraju da izdvoje između 5 i 11 eurapo jednom piću.

Pice i paste koštaju između 8 i 15 eura, s tim m što se parče pice može pojesti i „s nogu“ za 2,6 eura. Salate su oko 10, a porcija roštilja je između 9 i 16 eura.

Cijena lignji varira od restorana do restorana i kreće se od 11 do čak 28 eura, kilogram očišćene ribe prve klase je između 65 i 85,dok je porcija orade ili brancina od 13 do 25 eura. Hobotnicu možete pojesti već za 16 eura, dagnje na buzaru za 11, a škampe za 24 eura.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Razne vrste rižota, plata u kojoj ima i ribe, hladna i topla predjela kreću se od 10 do 20 eura. U restoranima je čaša vina je između 2,5 i 6 eura. slučaju da restoran ima vino kuće, litar je uglavnom oko 20 eura, a može se uzeti i na čašu, kao i na pola litra.

Kugla sladoleda u većini slastičarnica košta između 2,5 i tri eura. Kugle su velike, a kod nekih poslastičara kugle sladoleda za djecu imaju nižu cijenu – 2 eura.

Upravo se čita:  Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za najprimitivniju praksu na plaži: Odzvonilo bahatim turistima!

U prodavnicama je flaša vode od 1,5 litra između 0,39 i 1,05 eura, a hljeb se može kupiti za jedan euro, koliko košta i litar najjeftinijeg mlijeka. Litar jogurta je od 2 do 2,5 eura, cijena jaja je između 0,25 i 0,35 eura po komadu, dok je kačkavalj od 7,50 do 22 eura po kilogramu. Mortadela košta između 8 i 12 eura, najniža cijena šunke je 7 eura, čajne kobasice 9, deset, a pršuta 15 eura. Pakovanje kafe od 200 grama može da se kupi već po cijeni od 1,7 eura., piše N1 Srbija.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas