Nedjelja, 25 veljače, 2024

Detalji sa suđenja u slučaju djevojčice Džene Gadžun: ‘Operacija nije bila hitna, roditelji nisu imali dovoljno informacija’

Autor:N1

Preporučeno

Suad Rožajc, optužen je za teško krivično djelo nesavjesno liječenje. Jasmina Halimić i Nina Jovanović za zloupotrebu položaja. Doktorica iz Zenice nije imala licencu za rad u Sarajevu

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun. Nakon održanog ročišta majka djevojčice Džene, Amila Gadžun obratila se medijima.

“Nećemo odustati od brobe. Borit ćemo se do kraja”, kazala je i potom dodala:

“Moje emocije su pomiješane, došlo je napokon vrijeme da se krene”, kazala je Gadžun.

Kako izvještava N1, na ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo u predmetu koji se vodi protiv troje ljekara zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, prije čitanja optužnice napravljena je pauza jer su advokati optuženih ljekara uputili zahtjev za isključenje javnosti u ovom postupku, zbog zaštite integriteta postupka ličnih podataka, optuženih i procesa. Tražili su da proces ne bude, kako su kazali, predmet javne rasprave već Suda, uz objašnjenje da su optuženi izloženi različitim vrstama opasnosti.

Upravo se čita:  Izviđački avion leti iznad BiH: Osmatra region?

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu advokata jer smatraju da je neosnovan. Pojasnili su da će naknadno tražiti isključenje javnosti iz dijelova suđenja koje se odnosi na iznošenje podataka o preminuloj maloljetnoj djevojčici. Prijedlog odbrane je odbijen, te je nastavljeno suđenje čitanjem optužnice. Doneseno je i riješenje o izuzeću Sudskog vijeća, novi sudija je Alma Zoranić.

Tužilaštvo je zatražilo za vrijeme trajanja procesa zabranu obavljanja djelatnosti, te iznijelo niz optužnica:

Suad Rožajc, optužen je za teško krivično djelo nesavjesno liječenje. Jasmina Halimić i Nina Jovanović za zloupotrebu položaja. Doktorica iz Zenice nije imala licencu za rad u Sarajevu.

Tužilaštvo će ispitivanjem 22 svjedok, 15 vještaka i izvođenjem materijalnih dokaza 146, dokazivati da li su optuženi počinili krivično djelo.

Na osnovu obdukcije, nalaza i dokaza. Tužilaštvo će dokazati da zahvat nije bio hitan, kao i da roditelje djevojčice nisu bili dovoljno informisani o zahvatu, od strane optuženih.

Upravo se čita:  Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

Nina Jovanović trenutno zaposlena u poliklinici u Zagrebu, kao i Halimić Jasmina koja je trenutno zaposlena u privatnoj oftamološkoj ordinaciji u Zenici, djelovale su koordinirano s ciljem sticanja imovinske koristi, operativni zahvat je urađen iako nije bilo riječ o hitnom operativnom zahvatu.

“Roditelji djevočice Džene Gadžun nisu imali dovoljno informacija od strane ljekara, iako je nakon prvog zahvata prilikom kojeg je došlo do zapaljenja oka, djevojčica imala i zapaljenje disajnih puteva. Urađen je drugi operativni zahvat zbog čega je došlo do pogoršanja zdravlja djeteta, te smrti zbog neprikladnog liječenja. Zahvat je trebalo izvesti nakon nekoliko sedmice te potpunog oporavka djeteta. Operativni zahvat nije bio hitan. O svemu navedenom roditelji nisu bili dovoljno informisani, nisu imali dovoljno informacija od strane ljekara. O hitnosti i uslovima operativnog zahvata”, navodi Tužilaštvo.

Upravo se čita:  SNSD-ov direktor šumskog gazdinstva optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: "To ćeš meni donijeti"

Glavni branilac Suada Rožajca, izjavio je danas na pretresu će na osnovu dokaza koje će izvesti na glavnom pretresu i u narednom periodu, dokazati da ono što se stavlja na teret optuženom nije počinjeno. Isto su ponovili i advokati prvooptužene Nine Jovanović i drugooptužene Jamsine Halimić.

“Neću kazati koje dokaze će odbrana izvesti na glavnom pretresu, ali dokazati ćemo da to što se stavlja na teret nije počinjeno”, kazao je branitelj Suda Rožajca, Alen Nakić.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu prije sedam dana prekinuto je suđenje. Suđenje ljekarima odgođeno je šest puta, najčešće zbog bolesti nekog od optuženih. Riječ je o slučaju koji je u fokusu bh. javnosti dvije godine. U novembru 2021. godine Dženi je oprisan spušteni očni kapak u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, nakon čega je došlo do komplikacija, dijete je palo u komu, kasnije preminulo.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas