Subota, 22 lipnja, 2024

Dijelove BiH će pogoditi obilne padavine i udari vjetra od čak 150 kilometara na sat!

Preporučeno

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Viteza i Glamoča (100 metara vidljivost).

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. Kiša je registrovana na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -4 stepena; Sokolac -3; Zenica 0; Ivan Sedlo i Zvornik 3; Tuzla 4; Bugojno, Gradačac, Mostar, Sarajevo i Trebinje 6; Banja Luka, Doboj, Livno i Široki Brijeg 7; Drvar 9; Prijedor i Stolac 10; Bihać 11; Neum i Sanski Most 12 stepeni.

Danas pretežno oblačno vrijeme s kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZBiH).

Na području zapadne Bosne jaki udari vjetra, upozorenje a odrone

Upravo se čita:  Bećirović u Švicarskoj upozorio svjetske lidere: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Viteza i Glamoča (100 metara vidljivost).

Na području zapadne Bosne upozorava se na jake udare vjetra. Iz IC BiHAMK-a skreću pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Meteorolozi su za period od sutra (utorak) do petka najavili intezivnu kišu, bujice, te jak vjetar u istočnim krajevima zemlje (posebno na potezu Foča-Trebinje), pa se apeluje na vozače, koji namjeravaju putovati u to područje, da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i uslovima puta.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnom putu Živinice-Stupari, kod mjesta Đurđevik.

Upravo se čita:  Građani Bosne i Hercegovine moći će od 1. jula aktivirati svoj digitalni identitet

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Prognoza za naredne dane

​U narednim danima u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme s obilnim padavinama.

U nizinama se najavljuju obilne kišne padavine, dok se snijeg očekuje u višim predjelima, koji će biti propraćeni jakim udarima vjetra koji će u pojedinim dijelovima zemlje dostizati i čak 150 kilometar na sat.

Republički zavod RS izdao je obavještenje u kojem se od građana traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Identične vremenske neprilike se najavljuju i u ostalim dijelovima naše zemlje. U nekim od njih nevrijeme će dodatno pogoršati snažan vjetar. U Mostaru se očekuje vjetar jačine i do 100 kilometara na sa.

Nakon neuobičajeno visokih temperatura u prvoj polovini januara, predstoji nam kiša koja bi mogla preći i u snijeg sredinom ove sedmice.

U Bosni i Hercegovini u utorak, 17. januara, bit će oblačno vrijeme s kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima.

Upravo se čita:  Broj stranih radnika skoro dvostruko veći nego prošle godine

Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana povremeno se očekuju i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6, na jugu zemlje do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

U srijedu, 18. januara, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Češće padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, s jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni.

U četvrtak, 19. januara, oblačno vrijeme s kišom, na planinama će padati snijeg. Jakog juga može biti još prijepodne. U drugom dijelu dana se očekuje slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas