Subota, 13 srpnja, 2024

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Preporučeno

Buljubašić je objasnio kako je uzrok jučerašnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema – na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske… O uzrocima i posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji za sinoćnji Dnevnik 2 na FTV govorio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.

Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je, rekao je, u potpunosti stabilno. Naveo je i da je u opticaju 730 megavata te da očekuje da u pogon u potpunosti bude puštena i Termoelektrana Tuzla, dok su dva bloka u Termoelektrani Kakanj već bila u sistemu.

– Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji – čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektropriredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo desilo – rekao je Buljubašić.

Upravo se čita:  Vlada FBiH izdala preporuke uslijed ekstremno visokih temperatura

Istakao je kako su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.

Buljubašić je objasnio kako je uzrok jučerašnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.

– Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi – 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH – poručio je Buljubašić.

Upravo se čita:  Sud potvrdio: Dragana je bošnjački član UO RTRS-a

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

– Bitno je naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno – pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu – rekao je Buljubašić.

Upravo se čita:  Janjetina za četiri osobe, zajedno sa pićem i krompirom iznosi 120 KM

Dodao je i kako su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima, naglasio je Buljubašić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas