Utorak, 23 srpnja, 2024

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu: Nije samo malo jača gripa, koronavirus napada srce, a može izazvati i moždani udar

Preporučeno

– Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sistem, uzrokovati moždani udar, infarkt i promjene ponašanja. Dakle, nije samo malo jača gripa – naglasio je Puljiz.

Ivan Puljiz, direktor Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, kazao je da je najviše hospitaliziranih od COVID-19 u srednjoj životnoj dobi i da je više muškaraca nego žena.

Upravo se čita:  Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za najprimitivniju praksu na plaži: Odzvonilo bahatim turistima!

U razgovoru za Novu TV Puljiz je naglasio da se simptomi bolesti COVID-19 nisu značajno promijenili od početka epidemije.

I dalje su to, kaže, visoka temperatura, respiratorni problemi, suhoća grla, kašalj, opća slabost, mučnina i proljev.

– Nakon nekoliko mjeseci istraživanja potvrđeno je da je najveći nivo virusa u plućima, ali je potvrđen i u drugim organima – objasnio je i dodao da virus može dovesti do oštećenja brojnih organa.

Upravo se čita:  Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

– Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sistem, uzrokovati moždani udar, infarkt i promjene ponašanja. Dakle, nije samo malo jača gripa – naglasio je Puljiz.

O liječenju oboljelih krvnom plazmom kazao je kako to nije ništa novo.

Do sada su se tako liječile bolesti poput MERS-a i SARS-a, ali za liječenje koronavirusa upitan je nivo antitijela.

Upravo se čita:  Platili u Grčkoj "4 zvjezdice" i all inclusive, a kad su otvorili vrata sobe, ostali u šoku: Evo za šta su dali 1.700 eura!

– Ne postoji dovoljan broj istraživanja koja mogu potvrditi ili opovrgnuti korisnost plazme. Davanje plazme nije bez nuspojava, rijetke su ali mogu biti ozbiljne – rekao je Puljiz.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas