Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Djeca lude za enregetskim pićem youtubera, na njemu piše “zabranjeno mlađim od 18”

Autor:Index.hr

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u januaru 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Preporučeno

Pomama za popularnim i skupim energetskim napicima Prime zahvatila je i mlade u Hrvatskoj, piše Index.hr. Prodaju se po cijeni od oko 12 eura (oko 24 KM) za pola litre, no mladi se nekako snalaze pa ih kupuju, često i zajedničkim novcem, da bi potom dijelili iskustvo ispijanja. Isto piće već je stiglo i u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o napicima s vrlo visokim udjelom kofeina, dvostruko većim od Red Bulla, koje promovišu dvojica kontraverznih youtubera, zbog čega su se našli pod lupom zdravstvenih radnika u brojnim zapadnim zemljama.

Pomama u osnovnoj školi

Dr. sc. Ognjen Brborović, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, za Index je ispričao kako je pomama za Primeom zavladala i među prijateljima njegovog sina, koji ide u peti razred osnovne škole.

“Zamolio me je da mu kupim Prime dok još nisam znao o čemu je riječ”, kaže Brborović.

“Kada sam ga kupio, zapazio sam da piše da se ne preporučuje mlađima od 18 godina i da ima puno kofeina. Moj sin se našalio da ga mora probati jer je fomo sapiens, što dolazi od izraza “fear of missing out”, a u slengu znači da pripada generaciji mladih kojima je svojstven strah od same pomisli da bi mogli propustiti neko iskustvo”, rekao je.

“Konačno smo sjeli i zajedno proučili sastojke i učinke napitka. Složili smo se da ću ga staviti na policu na pet dana da ga samo gleda. Ako ga nakon toga još uvijek bude imao želju probati, dozvolit ću mu. Na moje zadovoljstvo, želja ga je u međuvremenu prošla”, priča Brborović.

Što su napici Prime?

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u januaru 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Visoke doze kofeina štetne su za djecu

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, posebno za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šoljice kafe.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Upravo se čita:  Tragedija u Njemačkoj: Na poslu preminuo radnik iz Bosne i Hercegovine!

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog pritiska. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.

Neki sastojci napitaka su bezopasni, no važna je i doza

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke, kaže da su napici Prime kreirani u nekoliko linija proizvoda, od kojih su neki namijenjeni za hidraciju i sadrže posve bezopasne i korisne sastojke, dok je linija energetskih napitaka iznimno bogata kofeinom.

“Problem je to što su pakiranja različitih linija ovih proizvoda vrlo slična”, kaže Vranešić Bender.

“Valja istaknuti da energetska pića općenito, bez obzira na brend, nisu namijenjena djeci zbog sadržaja kofeina, taurina, glukuronolaktona i biljnih stimulansa. Energetski napici Prime sadrže isključivo kofein, ali u dvostruko većoj količini od drugih proizvoda na tržištu”, tumači nutricionistica.

“Škole trebaju zabraniti energetske napitke slično kao alkohol”

Smatra da bi škole trebale zabraniti korištenje ovakvih proizvoda, jednako kao što je zabranjeno u školi piti alkohol.

“S mladima treba razgovarati o potencijalnim pogubnim posljedicama i stalno raditi na podizanju svijesti o opasnostima konzumacije ovakvih proizvoda”, kaže Vranešić Bender.

Na Primeu piše da nije za mlađe od 18, ali…

Na napicima Prime piše da nisu za mlađe od 18 godina. No to upozorenje može djelovati kao magnet jer je mladima često najdraže upravo ono što je rezervisano za odrasle.

Vranešić Bender ističe da je jedan od problema to što je prodaja tih napitaka očito marketinški orijentirana na mlade, na što ukazuje i dizajn s velikim crnim slovima i pozadinom u jarkim bojama, a proizvođači su im nadjenuli imena koja asociraju na snagu, moć, brzinu i seksualnost.

“Energetski napici apsolutno nisu namijenjeni djeci, a to dokazuju i naučna istraživanja. Autori istraživanja objavljenog u časopisu Academic Pediatrics upozoravaju da djeca koja piju zaslađene i energetske napitke imaju 66% veći rizik od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje. Izloženost kofeinu tokom adolescencije ima značajan utjecaj na rast i razvoj mozga”, kaže naša sagovornica.

“Naučnici su otkrili da rizik od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje raste za 14% sa svakim sljedećim zaslađenim napitkom koje dijete popije. Autori studije zaključuju da kombinacija šećera i kofeina utiče i na ovisnost o kofeinu, a izloženost kofeinu tokom adolescencije, kada je mozak još u razvoju, može značajno uticati na adekvatan san i prehranu – dva ključna elementa za pravilan rast i razvoj mozga”, tumači Vranešić Bender.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Dvojbe oko sastojka taurina

Energetski napici, osim kofeina, mogu sadržavati više drugih supstanci koje mogu biti štetne, posebno za mlade.

“Jedan od sastojaka energetskih napitaka je taurin – aminokiselina koja pomaže u razvoju mozga, sudjeluje u regulaciji nivoa vode i elektrolita u krvi i djeluje kao antioksidans. Prirodno se nalazi u namirnicama poput mesa, ribe i majčinog mlijeka, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Neka istraživanja podupiru teoriju da uzimanje taurina u obliku dodatka prehrani poboljšava sportsku izvedbu, čime se može objasniti njegovo dodavanje u energetska pića”, navodi.

“Postoje i studije koje ukazuju na to da unos kombinacije taurina i kofeina poboljšava mentalnu izvedbu, no u naučnim krugovima to se pitanje zasad smatra kontraverznim. Gornja granica sigurnog unosa taurina je 3000 mg na dan. Višak taurina u organizmu izlučuje se pomoću bubrega. Važno je pridržavati se temeljnog pravila o umjerenosti zbog toga što se o posljedicama dugotrajnog i prekomjernog unosu taurina zasad premalo zna”, kaže Vranešić Bender.

Goleme doze glukuronolaktona

U sastav određenih energetskih napitaka ulazi i spoj pod nazivom glukuronolakton. Vranešić Bender kaže da je to supstanca koju tijelo prirodno proizvodi, no nauka još nije ispitala kakav uticaj na ljudski organizam ima unos te tvari prehranom.

“Ako se usporedi unos glukuronolaktona iz prirodnih izvora hrane od 1-2 mg/dan i iz energetskih pića od 840-1800 mg/dan, naučnici izražavaju određene rezerve prema opravdanosti unosa tako velikih količina”, ističe nutricionistica.

Vitamin B, guarana…

Ponekad proizvođači u sastav energetskih napitaka dodaju i vitamine grupe B kako bi izgledali zdraviji. No Vranešić Bender ističe da dodana količina vrlo malo pridonosi preporučenom ukupnom dnevnom unosu vitamina.

Guarana je biljka porijeklom iz Južne Amerike, koja, uz kofein, sadrži i male količine teobromina, teofilina i tanina – stimulirajućih tvari koje se, među ostalim, nalaze i u čaju.

Vranešić Bender kaže da se ona “načelno smatra sigurnom za zdravlje, međutim može uzrokovati trovanje kofeinom ako se kombinira s njim”.

Podižu li doista energetski napici nivo energije?

Većina energetskih napitaka sadrži veliku količinu kofeina, što može uzrokovati trenutno podizanje energije. Vranešić Bender kaže da tome pridonose i šećer i neke druge tvari koje se mogu naći u takvim napicima.

Upravo se čita:  Vozaču iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj oduzeli vozačku zbog pravila koje mnogi zanemaruju

“Međutim, ti izvori pružaju energiju kratkog vijeka koja u nekim slučajevima može biti popraćena određenim zdravstvenim problemima. Primjerice, prevelik unos energetskih napitaka koji sadrže šećer može uvelike pridonijeti nakupljanju viška kilograma, dok prekomjeran unos kofeina uzrokuje nervozu, razdražljivost, nesanicu, ubrzan rad srca i povišeni krvni pritisak”, tumači.

Posebno je opasno miješanje s alkoholom

Mladi ponekad znaju miješati energetske napitke s alkoholom, što može biti posebno problematično. Vranešić Bender kaže da energetski napici mogu zatupiti osjećaj pijanstva, što može dovesti do prekomjernog unosa alkohola i povećati rizik od opasnih ozljeda.

“U studiji koja je uspoređivala uticaj unosa alkohola i unosa kombinacije alkohola i energetskog napitka zabilježeno je da kombinacija ta dva stimulansa značajno smanjuje simptome koji se povezuju s prekomjernim unosom alkohola kao što su glavobolja, slabost, suha usta i narušena koordinacija, zbog čega osoba gubi osjećaj da je popila previše i da je vrijeme za prestanak unosa alkohola”, kaže naša sugovornica.

“Miješanje alkohola i energetskih napitaka predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje i za život, a zabilježeni su lučajevi u kojima je ta kombinacija bila uzrok srčanih zastoja kod mladih ljudi”, upozorava nutricionistica.

Kontraverze oko youtubera Logana Paula

Kako bi bilo jasnije koliko su napici Prime sporni, nije na odmet pojasniti ko ih je lansirao.

Prime enregetsko piće lansirali su Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji
Logan Paul je bokser i jedna od notornijih ličnosti na YouTubeu, na kojem je na svojim kanalima okupio gotovo 25 miliona pretplatnika. Često je bio upleten u kontraverze, no to mu, čini se, nije naškodilo, naprotiv.

Uprkos brojnim skandalima i sukobima s ljudima, Paulov YouTube kanal nastavio je dobivati preglede i pretplatnike, što neke navodi na zaključak da su njegovi pothvati zapravo bili uspješni PR trikovi.

Neke zemlje zabranile su Prime u školama

Logan Paul nedavno se ponovno našao u središtu pažnje nakon što je senator Chuck Schumer iz New Yorka zatražio od Uprave za hranu i lijekove (FDA) da istraži njegov energetski napitak Prime zbog navodnog ciljanja djece i ogromne količine kofeina.

Napici su u posljednje vrijeme postali popularni među djecom poput modnog dodatka ili statusnog simbola, da bi ih brojne škole diljem SAD-a, Velike Britanije i Australije konačno počele zabranjivati.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo