Utorak, 25 lipnja, 2024

Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

Preporučeno

U Podrinju, dnevnice berača kreću se od 70 do 100 KM, dok proizvođači čekaju ishod pregovora kako bi odredili cijenu. Najveći izazov je to što cijenu malina određuju hladnjačari, dok proizvođači imaju malo utjecaja na tu odluku.

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni s nizom izazova koji prijete opstanku ovog voća u Bosni i Hercegovini.

Manje količine malina stižu na tržište, a jučer su dvije hladnjače počele s otkupom. Ipak, proizvođači još nisu upoznati s otkupnom cijenom, ali moraju predati svoj rod u nadi da će biti bolje nego prošle godine. Inače, ako se situacija ne popravi, to bi mogao biti početak kraja malinarenja u Bosni i Hercegovini. Mnogi su već odustali od malinjaka, ili ih pokosili do naredne sezone.

Upravo se čita:  Neobična ponuda u Facebook grupi izazvala brojne reakcije: "Preuzimam radarske kazne na svoje ime"

Neki od problema s kojima se suočavaju proizvođači su obilne padavine koje su pogodile regiju, uz mogućnost oštećenja usjeva. Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, smatra da će ovogodišnji rod vjerovatno podbaciti zbog niza nepovoljnih vremenskih prilika, uključujući mrazeve u aprilu i sušu u februaru i martu.

Dodatno, padavine su uzrokovale lomljenje grana i stresa u zasadima, što će vjerovatno utjecati na kvalitet i kvantitet roda. Proizvođači su suočeni i s problemom nedostatka sredstava za ulaganje u ovu godinu, s obzirom na loše cijene i neisplaćenost prethodnih godina.

Upravo se čita:  Slučaj bračnog obračuna u Bosanskoj Gradišci: Pretučeni suprug otišao kući iz bolnice

Cijene malina su povezane s pregovorima u susjednoj Srbiji, gdje malinari traže više za svoje proizvode. U Podrinju, dnevnice berača kreću se od 70 do 100 KM, dok proizvođači čekaju ishod pregovora kako bi odredili cijenu. Najveći izazov je to što cijenu malina određuju hladnjačari, dok proizvođači imaju malo utjecaja na tu odluku.

Upravo se čita:  Loše vijesti za građane Bosne i Hercegovine: Kafa će u narednih 15 dana ponovno poskupiti u lokalima širom države

Uprkos nizu problema, proizvođači se nadaju boljoj budućnosti za malinarenje, ali su svjesni da će biti potrebne promjene kako bi se osigurala stabilnost i održivost ovog sektora u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas