Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Dobojska bolnica bez grijanja

Nemojte propustiti

Nakon što je, zbog milionskih dugovanja prema dobavljačima mazuta, dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ u petak ostala bez grijanja, nabavkom 25 tona ovog energenta, situacija je riješena do naredne sedmice. U upravi bolnice nastoje doći do novca kako bi osigurali kontinuirano zagrijavanje bolnice jer finansiranje iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je više nego upitno. Kako bi riješili grijanje za oko 700 uposlenih i blizu 400 pacijenata, u Upravi bolnice razmišljaju i o uzimanju kredita kod komercijalnih banaka.

Upravo se čita:  Skandal potresa Pravni fakultet: Asistent varao ženu sa studentkinjom, sa fakulteta poručili da će biti suspendovan ako se sve dokaže

bolnica-doboj

U dobojskoj bolnici dnevno se u prosjeku hospitalizira blizu 400 pacijenata. U hladnim bolesničkim sobama, kažu, nije bilo nimalo prijatno. „Nije bilo ugodno. Bilo nam je hladno. Pokrili smo se malo više nego inače,“ kaže pacijentica Selma Haušić.

U Upravi bolnice su pronašli novac za kupovinu cisterne od 25 tona mazuta, nakon čega je zagrijavanje bolnice nakratko uspostavljeno. „Pa, to sad ne znam dokle će bit. Uglavnom, za sada je dobro,“ kaže Milenko Subić koji kao i Selma, leži u bolnici.

Upravo se čita:  Još jedna akcija inspekcije: Zabranjen uvoz krompira zbog nedozvoljene količine pesticida

Dugovanja ove zdravstvene ustanove su milionska. Mjesečno iznose izmedju 600.000 i 700.000 maraka. „Za sam mazut je negdje oko milion grijanje. Naši snabdjevači su se i sami potrudili do maksimalnih granica. Isporučivali su nam mazut, a mi nismo plaćali. Jednostavno su ljudi došli u situaciju da nemaju više zaliha, da nam isporučuju, a da mi ništa ne plaćamo,“ kaže Aleksandar Panić, pomoćnik direktora Opće bolnice Doboj.

Upravo se čita:  Emotivna poruka majke dječaka spašenog od utapanja kod Mostara: Ima nade dok je ovakve omladine

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja ne dolaze ohrabrujuće vijesti, pa u Upravi uveliko razmišljaju da problem grijanja riješe putem nepovoljnih kratkoročnih kredita, u nekoj od komercijalnih banaka.

(federalna.ba)

Pročitajte još

Izdvajamo

MUP KS kaznio Husniju sa 230 KM i oduzimanjem vozačke dozvole: Zbog njih je morao trčeći nositi dijete u bolnicu

Mladi policajac MUP-a Kantona Sarajevo kaznio je Husniju Kapo po članu 44,211,172 ZOBS-a i to sa ukupno 230 KM...

Možda vas zanima i ovo