Utorak, 23 travnja, 2024

Dobojska bolnica bez grijanja

Preporučeno

Nakon što je, zbog milionskih dugovanja prema dobavljačima mazuta, dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ u petak ostala bez grijanja, nabavkom 25 tona ovog energenta, situacija je riješena do naredne sedmice. U upravi bolnice nastoje doći do novca kako bi osigurali kontinuirano zagrijavanje bolnice jer finansiranje iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je više nego upitno. Kako bi riješili grijanje za oko 700 uposlenih i blizu 400 pacijenata, u Upravi bolnice razmišljaju i o uzimanju kredita kod komercijalnih banaka.

Upravo se čita:  Uoči 1. maja predah od padavina: U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i do 18 stepeni

bolnica-doboj

U dobojskoj bolnici dnevno se u prosjeku hospitalizira blizu 400 pacijenata. U hladnim bolesničkim sobama, kažu, nije bilo nimalo prijatno. „Nije bilo ugodno. Bilo nam je hladno. Pokrili smo se malo više nego inače,“ kaže pacijentica Selma Haušić.

U Upravi bolnice su pronašli novac za kupovinu cisterne od 25 tona mazuta, nakon čega je zagrijavanje bolnice nakratko uspostavljeno. „Pa, to sad ne znam dokle će bit. Uglavnom, za sada je dobro,“ kaže Milenko Subić koji kao i Selma, leži u bolnici.

Upravo se čita:  Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

Dugovanja ove zdravstvene ustanove su milionska. Mjesečno iznose izmedju 600.000 i 700.000 maraka. „Za sam mazut je negdje oko milion grijanje. Naši snabdjevači su se i sami potrudili do maksimalnih granica. Isporučivali su nam mazut, a mi nismo plaćali. Jednostavno su ljudi došli u situaciju da nemaju više zaliha, da nam isporučuju, a da mi ništa ne plaćamo,“ kaže Aleksandar Panić, pomoćnik direktora Opće bolnice Doboj.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja ne dolaze ohrabrujuće vijesti, pa u Upravi uveliko razmišljaju da problem grijanja riješe putem nepovoljnih kratkoročnih kredita, u nekoj od komercijalnih banaka.

(federalna.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas