Utorak, 23 srpnja, 2024

Dobra vijest za potrošače u BiH: Cijene namirnica niže i do 10 posto!

Preporučeno

Blagi pad cijena građani bi uskoro mogli zabilježiti pri kupovini potrošačke korpe koju čine osnovne životne namirnice. Tako će se ulje, šećer i brašno na policama širom BiH naći po nižoj cijeni i do 10 posto.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, naglasila je da je to jedini način da trgovci održe promet i prodaju roba i da odgovore na stanje u kojem se trenutno nalaze bh. potrošači.

– Nadam se da je silazna cijena odraz interesa da se uspostavi stabilizacija na tržištu i time potrošači navedu na veće kupovine, čime bi se aktivirala i proizvodnja i trgovina u narednom periodu – smatra Bulić.

Ona je istakla da su za potrošače i proizvođače male zarade i siguran promet bolji nego visoke zarade i jedan opći zastoj i kolaps.

– Sada, kada su ljudi na rubu egzistencije, proizvođači i trgovci, da bi održali postojeći biznis, moraju stesati svoje apetite za zaradom i formirati normalne i prihvatljive cijene – napomenula je Bulić.

Iako je trend poskupljenja puno veći od pojeftinjenja, niže cijene ovih namirnica veliko su olakšanje za građane, smatra Bulić.

– Cijene nekih proizvoda koje smo ranije imali zaista su bile neopravdano visoke. Proizvođači i trgovci su nakon povećanja cijene nastojali zadržati što duže, ne snižavati ih. Zbog toga svaku silaznu putanju cijena građani pozdravljaju – kaže Bulić.

Kretanje cijena u KM

April – maj

– Brašno 1,15 1,10
– Ulje 2,90 2,60
– Šećer 1,65 1,45

(Avaz)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas