Dobre vijesti pristigle su sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, obavljeni detalji o proširivanju kapaciteta: Četiri nove parking pozicije za prijem aviona

Foto: sarajevo-airport.ba

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su završena četiri nova parking mjesta za avione što će povećati broj letova koje je moguće realizovati u isto vrijeme iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Nakon realizacije kapitalnog projekta dogradnje Terminala B čime su povećani prostorni i tehnološki kapaciteti terminalne zgrade, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su finalizirani radovi na manevarskim površinama za opslugu aviona.

Sva potrebna odobrenja od nadležnih institucija su dobivena primarno Federalnog ministarstva prostornog uređenja te regulatora – Direkcije za civilnu avijaciju BiH.

Upravo se čita:  Bingo Petrol otvorio još jednu benzinsku pumpu, prvu izvan TK

S tim u vezi, od sutra se na sarajevskom aerodromu u promet puštaju četiri nove parking pozicije za opslugu aviona.

Platforma za parkiranje i opslugu zrakoplova je sa postojećih sedam proširena na 11 parking pozicija, što predstavlja povećanje kapaciteta platforme za čak 60 posto.

Sa ovim se povećava mogućnost prihvata i otpreme većeg broja aviona u isto vrijeme sa posebnim naglaskom na prihvat i otpremu aviona tipa Boing B737-800, koji je najčešće korišteni tip aviona u komercijalnom prijevozu ili Air Bus A321.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Novi prevoznik stiže u Tuzlu, letovi za Njemačku već zakazani

Oglasili se se i sa Aerodoma

“S ciljem očuvanja dominantne uloge u zračnom prometu u BiH menadžment Međunarodnog aerodroma Sarajevo nastavlja misiju stalnog jačanja kapaciteta, privlačenja novih kompanija i poboljšanja kvaliteta usluge”, kazali su iz Aerodroma.

Ističu da je realizacija ovog značajnog projekta samo jedna od stavki u nizu planiranih razvojnih infrastrukturnih projekata.

Stigle su vijesti i iz Banja Luke

Upravo se čita:  Bingo Petrol otvorio još jednu benzinsku pumpu, prvu izvan TK

Početkom juna počela je ponovo s letovima ljetna linija Banjaluka – Tivat, koju organizuje nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro”, a koja će letjeti dva puta sedmično, i to ponedjeljkom i petkom.