Petak, 1 ožujka, 2024

Dobre vijesti: Uskoro tri nove aviolinije iz Sarajeva

Preporučeno

- Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Međunarodnim aerodromom Sarajevo nastavlja s aktivnostima uvođenja novih direktnih avio linija putem subvenicioniranja aviokompanija, a sve u cilju unapređenja i razvoja turističkog sektora u Kantonu Sarajevo.

Na osnovu Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je 28. novembra 2023. raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bit će realizovane nove direktne aviolinije prema gradovima Atina i Solun, te ponovno uspostavljanje letova prema Varšavi.

Kako je saopćila Turistička zajednica KS, komisija za stručnu ocjenu je, nakon razmatranja prijava, zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava te je jednoglasno konstatovala da su četiri kompanije dostavile urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom, te će sa istim zaključiti ugovore.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Radi se o kompanijama Polskie Linie Lotinitze “Lot” S. A., Ryanair DAC, Aegan Airlines S. A., te TUI Airways.

– Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Međunarodnim aerodromom Sarajevo nastavlja s aktivnostima uvođenja novih direktnih avio linija putem subvenicioniranja aviokompanija, a sve u cilju unapređenja i razvoja turističkog sektora u Kantonu Sarajevo.

Upravo se čita:  Vlada KS dala zeleno svjetlo: MUP KS se pojačava i obnavlja "krvnu sliku", primaju još 200 policajaca

Ovaj put javni poziv omogućio je da aviokompanija Aegean Airlines potvrdi obavljanje letova iz Sarajeva za Skoplje tokom cijele godine.

Također, aviokompanija TUI Airways će zahvaljujući poticajima, nastaviti sa obavljanjem letova na relaciji London – Sarajevo, koji su izuzetno važni za razvoj zimskog turizma u BiH. Aviokompanija Lot Polish ponovo uspostavlja letove za Varšavu.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Nažalost, aviokompanija Norwegian Air Shuttle koja planira uspostavu letova prema Skandinaviji, nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju zahtjevanu Javnim pozivom.

Novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo bit će prilika za sve avio kompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, brojnu dijasporu i građane – navodi se u saopćenju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas